Știrea tristă că a murit Costel Constantin a fost anunțată de postul de știri Antena 3 CNN și a fost confirmată de Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, printr-o postare, pe pagina oficială de Facebook. Momentan nu se cunosc detalii despre cauza morții și nici despre problemele medicale ale actorului.
Era ca un munte anul trecut, pe scena TNB, unde a jucat în spectacolul de adio, intitulat ironic „Omul care a văzut moartea”, în regia lui Dan Tudor. Marele actor a decis atunci, la 80 de ani, să încheie o carieră înfloritoare și îndelungată, de șase decenii, în teatru și film. Din păcate, nu a mai apucat să se bucure de pensie nici măcar un an. Pe 20 octombrie anul acesta ar fi împlinit 82 de ani.
Fiica lui Dinu Săraru, Alexandra Săraru, a scris, și ea, despre decesul marelui actor și a publicat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook.
”Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate, puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ti-am răspuns la mesaj. Ne întorceam de la tata!”, a scris Alexandra Săraru pe rețeaua de socializare, potrivit gandul.ro.
Costel Constantin, 60 de ani dedicați scenei
Costel Constantin a fost societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti şi a jucat alături de maeştri precum Grigore Vasiliu Birlic, George Calboreanu sau Dina Cocea, iar în film a colaborat cu regizori consacraţi precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier sau Dan Piţa.
Născut la 20 octombrie 1942, Costel Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (promoţia 1964, clasa Beate Fredanov), avându-i drept colegi pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ştefan Radof, Valeria Seciu şi mulţi alţii, notează Agerpres.
A debutat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a activat în perioada 1965-1969, iar din 1969 a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Gogol, Moliere sau Caragiale.
A făcut parte din galeria actorilor de mare valoare ai scenei româneşti care au interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare (din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea), alături de Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca.
Pe marile ecrane a debutat în pelicula „Porţile albastre ale oraşului” (1973, regia Mircea Mureşan), iar de atunci au urmat numeroase lungmetraje, printre care „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (r. Mircea Mureşan), „Ediţie specială” (r. Mircea Danieliuc), „De ce trag clopotele, Mitică?” (r. Lucian Pintilie), „Buletin de Bucureşti” (r. Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiţie” (r. Virgil Calotescu), „Misterele Bucureştilor” (r. Doru Năstase), „Balanţa” (r. Lucian Pintilie), „Pepe & Fifi” (r. Dan Piţa), „Dulcea saună a morţii” (r. Andrei Blaier). Printre serialele TV în care s-a remarcat mai târziu se numără „Aniela” sau „Iubire şi onoare”.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫-𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.