Valeria Seciu a murit marți, 6 septembrie, la vârsta de 83 de ani. „Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, este anunțul făcut de UNITER, pe pagina oficială de Facebook.

Într-unul dintre putinele interviuri pe care le-a dat in cariera sa, Valeria Seciu a spus că, deşi suferă de singurăte e fericită, dacă fiul ei este fericit acolo unde este. “El m-a pregătit că va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligaţi să-şi anunţe părintii de alegerea făcuta, să-i lase liniştiţi”, a spus actrita, citată de Adevărul.

Valeria Seciu, biografie impresionantă în teatru și film

Valeria Seciu a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa ”Cum vă place“ în regia lui Octavian Cotescu. A fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu. A debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul ”Eminescu“, alături de Ion Caramitru.

A interpretat peste 20 de roluri în filme: ”Casa neterminată” (1964), ”Un august în flăcări” (1974), ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Lumini şi umbre” – serial TV (1979-1982), ”Bună seara, Irina” (1980), ”Dragostea şi revoluţia”, ”Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), ”Adela” (1984), ”Furtună în Pacific” (1985), ”Aurora” (2010), ”Roxanne” (2013) şi ”Sunt o babă comunistă” (2013).

Valeria Seciu a fost căsătorită cu Octavian Cotescu, unul dintre cei mai mari actori români

La doi ani de la terminarea facultății, Valeria Seciu a fost cerută în căsătorie de fostul ei profesor, actorul Octavian Cotescu. „Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în , cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei”, spunea actriţa într-un interviu.

Fiul soţilor Cotescu, Alexandru, a ales calea monahală şi în prezent este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil. El se numără printre traducătorii celei mai recente ediţii româneşti a culegerii de texte teologice ”Everghetinos” (din gr., ”Binefăcătoarea”), anunță News.ro.