„Colegul nostru, Tiberiu Ceia, ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți. Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor”, a transmis TVR Timisoara, pe Facebook.

Nascut la 16 iulie 1940, Tiberiu Aurel Ceia a fost absolvent al Facultații de Filologie din Cadrul Universității de Vest Timișoara. A fost profesor de limba și literatura româna. Primele cântece le-a auzit de la mama sa, venită din Bihor, şi de la tatăl său, originar din Oraviţa.

Avea doar cinci ani când a început să cânte, prin casă, cântecele Ioanei Radu şi ale Mariei Lătăreţu, atunci când acestea erau difuzate la radio.

La 21 mai 1967 a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzica populară. A fost solist vocal al ansamblurilor Doina Oltului – Slatina, Rapsodia Română – București, Hațegana – Hunedoara, Filarmonica Gheorghe Dima – Brașov, a fost director al Ansamblului Banatul Timișoara, dar și directorul postului regional TVR Timișoara.

Cea mai cunoscută piesă a artistului, „Frumoasă vecina noastră”, a dat numele materialului său discografic. Piese precum „Am să plec la Orăștie”, „Drumul gării din Beclean”, „Frumoasă vecina noastră”, „Mă cheamă la el, Ardealul” sau „Doi voinici din lumea mare” au fost cântate în duet cu bunul său prieten, Ion Dolănescu.
Tiberiu Ceia a primit, de-a lungul anilor, Medalia Meritul Cultural clasa I (1968), Diploma de Excelență a Ministerului Culturii (2000), Diploma de Excelența TVR 50 (2006). În 2015 a fost numit Cetățean de Onoare al Municipiului Timisoara, notează Qmagazine.ro.

tiberiu-ceia-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Reacțiile artiștilor la moartea lui Tiberiu Ceia

Sofia Vicoveanca a ținut să transmită un mesaj pe rețelele sociale legat de moartea bunului său prieten, Tiberiu Ceia. „Dragilor, acum câteva clipe o bună și dragă prietenă, Florica Bradu, mi-a dat vestea care mi-a luat răsuflarea: Tiberiu Ceia a plecat la Domnul. Îmi plânge sufletul după omul, colegul drag Tiberiu Ceia. Tibi, Domnul să-ți primească sufletul în Sf. Lui Lumină!  Sincere condoleanțe familiei și nouă, celor care l-am cunoscut! Veșnică pomenire”, a fost mesajul postat de Sofia Vicoveanca pe Facebook.

Tiberiu Ceia, alături de Sofia Vicoveanca

„TIBI, Nu Mai Este. Tiberiu Aurel Ceia, împreună, am traversat prima oara oceanul, spre un turneu în America Centrală. Eram la începutul carierei, foarte tânără și neînvățată cu urâciunile lumii scenice. M-a luat, atunci, sub „aripa sa” si m-a protejat, învățându-mă să îmi depășesc emoțiile, să cunosc culisele… Mi-a șoptit, despre cei care erau, „cârtițe”, puși să ne urmărească și să ne raporteze la securitate…Avea vocația dascălului, ajuta tinerii. Ce Om, ce coleg minunat, ce cântăreț magnific!

Deschise să îți fie Vămile, spre Tatăl Creator, Tibi. Mă plec peste cântecele tale și plâng, pentru că nu ne-am revăzut în ultimul timp, pentru că nu mi-am dat seama că te îndrepți spre pragul veșniciei. Trăim ca și cum am fi nemuritori. Dumnezeu să te odihnească”, a scris și solista de muzică populară Lia Lungu.

Citește și: Actorul Paul Grant a murit la numai 56 de ani, după ce a căzut din picioare pe stradă. Ce declara cu puțin timp înainte de a muri

Citește și: Actorul Paul Grant a murit la numai 56 de ani, după ce a căzut din picioare pe stradă. Ce declara cu puțin timp înainte de a muri