Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, potrivit Mediafax. Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Flavius Milăşan, a precizat că  detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaş vor fi comunicate de familie.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş. După terminarea studiilor, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, s-a stabilit în Cluj-Napoca. Din partea Academiei avea să primească, în 2008, titlul de Doctor Honoris Causa.

Citește și: Anca Pandrea a ajuns din nou la spital! Care e starea ei de sănătate

A făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală

Dumitru Fărcaș a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală: bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

Între 1962 și 1967, acesta a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

În 1960, și-a început cariera profesională ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii.

 Dumitru Fărcaş avea titlul de „cetăţean de onoare”

În 2002, taragotisul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Dumitru Fărcaş avea titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord), dar și al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. Tot el a fost și preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

 

Citește și: