„Astăzi s-a stins din viaţă Dan Matei Agathon, cel pe care noi îl considerăm cel mai bun ministru al Turismului din ultimii 33 de ani. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) regretă dispariţia unui om care s-a dovedit a fi, în timp, un vizionar care a pus interesul industriei turismului din România pe primul loc, dedicându-şi eforturile pentru a rezolva problemele sectorului şi a-l promova la nivel internaţional”, transmit reprezentanţii ANAT (Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism) printr-un comunicat, preluat de Agerpres.

Potrivit surselor Fanatik.ro, decesul lui Dan Matei Aghaton a fost cauzat de complicaţii provocate de diabet. În ultimele luni starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, iar organismul său nu a mai răspuns la tratamentul împotriva bolii. Fotografii: LIBERTATEA

dan-matei-agathon1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Dan Matei Agathon, fișă biografică

Matei-Agathon Dan s-a născut la 17 septembrie 1949, la Bucureşti. A absolvit Facultatea Finanţe – Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice (1971) şi a beneficiat de o bursă de studii în macroeconomie la Agenţia Guvernamentală japoneză JAICA – Japonia. (1991), menţionează site-ul Camerei Deputaților.

Înainte de 1989 a fost director economic la Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică, Proiectare şi Producţie pentru Metale Neferoase – Bucureşti, iar după 1989 a fost director în Guvernul României. În 1991, îndeplinit funcţia de Subsecretar de Stat, împuternicit special al Guvernului în relaţiile cu sindicatele şi patronatul.

A fost ministru al Turismului din 1992 până în 1996, când a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte al Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, şi în perioada decembrie 2000 – iunie 2003, conform sursei citate.

A fost membru fondator al PDSR; membru în Consiliul Naţional al PDSR; purtător de cuvânt al PDSR pentru campania locală şi parlamentară din 2000.

A fost deputat de Bacău în perioadele 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004. A fost membru în Comisia de Politică Externă a Camerei Deputaţilor; membru în Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (1996-2000) (APCMN) şi vicepreşedinte al Comisiei Economice Comerciale, Tehnologice şi de Mediu a APCMN (1996-2000).

Citește și: A murit actrița Silvia Năstase, „bunica” dintr-un celebru spot publicitar. Mesajul emoționant al familiei

Citește și: A murit Silvio Berlusconi. Fostul premier italian avea 86 de ani și suferea de leucemie cronică