Designerul, care s-a născut la Pasaia, pe 18 februarie 1934, era cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare şi marca de parfumuri, scrie El Pais.

El a făcut parte dintre cele mai vizionare figuri din moda secolului XX şi moştenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspiraţie”, se arată într-un comunicat al mărcii sale pe reţelele de socializare.

Rabanne era fiul unui general andaluz pe nume Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împuşcat în Santoña (Cantabria) în 1937. Mama sa era bască și a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

Când avea cinci ani, Rabanne s-a mutat cu familia în Franţa. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat Arhitectura la Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice. A intrat rapid în lumea modei pentru că mama lui lucrase în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

La început, a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. În 1963 şi-a prezentat prima colecţie de costume, în care a amestecat materiale precum plasticul, hârtia sau aluminiul.

De atunci, a creat un imperiu în lumea modei, variind de la haute couture, îmbrăcăminte şi parfumuri până la elemente decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

Rabanne, care a anunţat în 1999 că renunţă la creaţiile haute couture, era cunoscut şi pentru activităţile sale artistice şi pentru latura sa filozofică.

Vezi și Ce face Eli Lăslean, designerul Primei noastre Doamne, cu rochiile pe care le poartă Carmen Iohannis la evenimente. Cum a reușit să facă un milion de euro din modă: “Am pornit cu 300 de dolari împrumutați”

Citește și:

Ce a putut să-i spună Vica Blochina fiului ei, după ce a ieșit de la Survivor. „Cred că am speriat copilul”

„A făcut 22 de stopuri cardiace”. Fiica lui Corneliu Vadim Tudor, dezvăluiri cutremurătoare la 7 ani de la moartea tatălui ei