Azi, pe 19 decembrie 2022, se împlinesc 9 ani de la moartea lui Nae Lăzărescu. Foștii colegi de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” au publicat un mesaj omagial pe pagina de Facebook a instituției, alături de biografia actorului și de o serie de imagini din spactacole.

„Cu nouă ani în urmă, într-o zi de 19 decembrie, celebrul actor de comedie NAE LĂZĂRESCU se ridica la stele, după aproape 50 de ani pe scena Teatrului de Revistă. «E aici, cu noi, tot timpul. Nu a plecat din teatrul ăsta. A iubit prea mult teatrul Tănase ca să plece. Teatrul ăsta a fost viața lui», spune Vasile Muraru. NAE LĂZĂRESCU a fost omagiat In Memoriam pe scena teatrului pe care l-a slujit o viață, anul trecut, în cea de-a treia ediție a Galelor Savoy, în prezența soției sale, colega noastră, Marcela Avram Lăzărescu, care a donat pentru viitorul muzeu al teatrului unul dintre costumele de scenă preferate ale regretatului artist”, este mesajul publicat de foștii colegi.

Marcela Avram Lăzărescu, văduva lui Nae LăzărescuSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Nae Lăzărescu, patru divorțuri și o tragedie

Ca mai toți artiștii, și Nae Lazarescu a avut o viață sentimentală tumultuoasă. „Am trecut prin patru divorțuri. Toți nervii pe care i-am avut mi i-am vărsat atunci. Și toate au fost divorțuri americane, adică îmi luam un schimb de haine și plecam din casă. Când eram cu a două nevastă, am coborât până la colț să iau pâine și m-am întors peste o lună și jumătate. A îndurat și ea, săraca, zece ani, cât să mai îndure… Ce să faci, asta e viața, n-a zis nimeni că suntem călugări! Credeți că ele de bine au plecat?! Și le-am iubit pe toate, dar na, am mai și căzut în freză după câteva!

Mi-am luat-o și eu de câteva ori. Am intrat în viață complexat din pricina…trompei și când am văzut cum stau lucrurile, mi-am revenit. Omul trebuie să se simtă bine așa cum e el și cu ce i-a dat Dumnezeu. Cu a cincea sunt însurat de 25 de ani. Soția mea este o moldoveancă frumoasă, Marcela Avram, colegă de breaslă, de-a noastră. Nu o pot minți, orice ar fi, că se prinde imediat!”, povestea Nae Lazarescu într-un interviu mai vechi, pentru Revista VIP.

Nae Lăzărescu și Marcela Avram Lăzărescu, cea de-a cincea lui soție, au fost colegi la Teatrul de Revistă, însă după moartea actorului văduva lui a refuzat să mai urce pe scenă. Potrivit Click!, Marcela Avram le-a cerut celor din conducerea teatrului să o relocheze. Astfel, de câțiva ani, Marcela este şef serviciu organizare spectacole la Teatrul “Constantin Tănase”, iar la gala omagială a urcat pe scenă pentru a primi distincțiile, dar și pentru a face o dona teatrului celebrul costum mov al soțului ei. (foto în galerie)

Tot în Revista VIP, Nae Lăzărescu a vorbit și despre o tragedie pe care viața i-a scos-o în cale, în timpul celei de-a doua căsnicii. „Cu a doua nevasta am avut un băiat, care a murit la cinci luni. Și când el era pe masă, mort, eu aveam spectacol. Cred că m-a întărit Dumnezeu, nu știu ce să zic! Fetele de la balet plîngeau, săracele, în culise și eu nu aveam nimic… Știți cum se spune: «Nu-i da, Doamne, omului cît poate să ducă!». Publicul nu este interesat de viața ta, ce faci tu acasă, pe el îl interesează să vadă piesă, să se destindă, să vadă actorii, nu problemele noastre de acasă!”, marturisea Nae Lazarescu.

9 ani de la moartea lui Nae Lăzărescu. Vasile Muraru, amintiri emoționante

Pe 30 ianuarie 1940 se năștea, într-un cartier modest al Bucureştilor de altădată, Nae Lăzărescu, cel care avea să devină, peste ani, unul dintre actorii reprezentativi ai Revistei românești. Nu a absolvit Institutul de Teatru, ci Academia de Studii Economice. Acolo a debutat pe scenă, ca membru al unei brigăzi studenţeşti. A lucrat apoi la Rapsodia Română, la Secţia Estradă. Modele i-au fost comicii francezi Bourvil şi Fernandel. “Am stat la Rapsodia Română fix trei ani. La urmă, am venit să lucrez ca actor profesionist la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. De atunci au trecut aproape 50 de ani”, își amintea Nae Lăzărescu într-un interviu preluat de site-ul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

La „Tănase”, a jucat pentru prima oară în anul 1963, iar din 1982 a făcut pe această scenă un cuplu umoristic alături de Vasile Muraru, alături de care a rămas pe scenă timp de 31 de ani.

„Nae stătea destul și în cabină, dar parcă îi plăcea mai mult afară, la fumat. Îmi aduc aminte că aveam fel de fel de glume de cabină. Într-o zi a vrut să îi facă o farsă unui coleg: a pus un lighean cu apă deasupra ușii și, în loc să intre colegul respectiv, a intrat fostul director Nicolae Dinescu și… îi cade ligheanul cu apă în cap. Se făceau multe glume: se băteau pantofi în cuie, se tăiau picioarele de la scaune și se înlocuiau cu bastoane de poliţist, iar când te așezai pe el… cădeai.

Nae era foarte pretenţios, ţinea mult la texte și la costume. Are aici, în magazie, o haină pe care i-am promis că o păstrez cu sfinţenie. E haina lui de la debut, o îmbrăcam când eu, când el. Haina trebuie să meargă mai departe, să trăiască, e un talisman. Am păstrat toate costumele, toţi pantofii, curelele, absolut tot”, spunea, într-un interviu pentru Zirul Ring, partenerul său de scenă, Vasile Muraru. Nae Lăzărescu se stinge din viață pe 19 decembrie 2013, la 72 de ani.

Citește și: 10 ani fără Șerban Ionescu. Mărturia tulburătoare a fiului său, Carol: „Mi-a fost dor de el, l-am admirat, l-am idolatrizat, l-am urât, l-am blestemat, l-am batjocorit, l-am iertat, l-am iubit”

Citește și: 20 de ani de la moartea lui Dan Tufaru. A fost căsătorit cu 3 actrițe, dintre care „Vasilica Tastaman parcă i-a luat mințile”. Au pierit la câteva luni unul după celălalt

Citește și: Cinci ani de la moartea Stelei Popescu. Cine sunt cei cinci bărbați care i-au marcat puternic sufletul, viața și cariera

Citește și: Doi ani fără Draga Olteanu Matei. Marea actriță a suferit enorm după ce a rămas văduvă: „Aş fi preferat să mor şi eu odată cu el”. Trei căsnicii, un singur suflet pereche

Citește și: 10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic: o boală cruntă i-a ucis soția, fiul și, în cele din urmă, pe el. Poză rară cu toți trei

Citește și: 30 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Fiul lor are azi o familie superbă și și-a botezat fetița cu numele mamei. Asemănarea este tulburătoare