„Au trecut șapte ani de când sufletul lui s-a înălțat la Domnul! Sufletul lui pur și înalt ca cerul de vară. Sunt fericită că există nemurire și că într-o bună zi ne vom revedea”, a scris Lamia Beligan, publicând și o poză plină de tandrețe din copilăria ei, în care apare alături de regretatul ei tată. Totodată, actrița Lamia Beligan a lăsat în online și o poezie scrisă de Ana Blandiana, pe care a dedicat-o memoriei părintelui ei.

Recviem

Neînțeles, cum numai lucrurile copilăriei pot fi,

Definitiv întinerit prin plecare,

Câte secunde în viața mea m-am gândit

La bărbatul cu numele…

Copilul cu numele tată?

Credea că munților dintr-un moment în altul

Picioare ca păianjenilor le vor crește

Și vor umbla după credința sa;

Credea că-n piept, sub gratii moi de os,

Purtăm cu toții colonii de păsări

Care așteaptă clipa fericită

Când ne vom hotărî să ne zdrobim;

Credea că viața, ca semințele-ngropată,

Naște în anii următori păduri…

Nu bateți din aripi, voi, cete îngerești,

Nu rostiți adevăruri sub pleoapele lui.

Fiți cuminți, îngeri mici, lăsați-l să doarmă.

Fiți buni, îngeri mari, lăsați-l să creadă.

Nu-i spuneți nimic, nu-l tulburați

Pe naivul meu tată,

Pe tragicul…

Radu Beligan este un etalon în istoria teatrului românesc. A urcat pe scenă până la vârsta de 97 de ani şi a jucat de 300 de ori în piesa «Egoistul». De altfel, ca o amară ironie, acesta a fost și ultimul lui rol, cel al lui Leon Saint Pe, din piesa «Egoistul», unde spunea următoarea replică: „Mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr”.

Actorul Radu Beligan a murit pe 20 iulie, la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardio-respirator, la vârsta de 97 de ani. Maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, Radu Beligan a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer (2004) şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2008). În 2002, preşedintele francez Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, fiind primul actor din istoria teatrului românesc căruia i s-a acordat această înaltă distincţie, notează News.ro.

Radu Beligan, alături de Lamia și de AlexandruSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Radu Beligan, trei căsnicii și patru copii

Regretatul actor Radu Beligan a lăsat în urmă, pe lângă rolurile inestimabile, și povești de iubire care pot inspira un film. A fost căsătorit de trei ori si are patru copii. Prima soție a maestrului a fost actrița Nineta Gusti (1913-2002), o femeie superbă, cu trăsături exotice, fiind pe jumătate grecoaică, notează Historia.ro. Cei doi au fost căsătoriți timp de 15 ani, dar nu au avut copii. Ea a murit în 2002, in localitatea Crevedia, scrie sursa citată.

A doua soție a lui Radu Beligan a fost Dana Crivăț, care i-a daruit acestuia primul copil, pe Anamaria, o scriitoare de succes, stabilită de ani buni în Australia. Deși Anamaria avea o relație excelentă cu tatăl ei, aceasta a ales să plece din România pe motiv că nu poate să se dezvolte în umbra lui Radu Beligan.

Ultima soție a fost Marica Beligan, cea care i-a dăruit marelui actor trei copii, pe Lamia, pe Raluca și pe Alexandru. Scriitoarea Marica Beligan s-a nascut în Belgia, dar s-a stabilit definitiv în România, după ce s-a îndrăgostit de Radu Beligan, cel care i-a devenit soț în anul 1965. Ddin păcate, în 1993, pe 27 februarie, Marica s-a stins, fiind bolnavă de cancer. Avea doar 50 de ani.

Citește și: 10 ani fără Iurie Darie, actorul fabulos cu destin tragic: o boală cruntă i-a ucis soția, fiul și, în cele din urmă, pe el. Poză rară cu toți trei

Citește și: Ștefan Bănică ar fi împlinit 89 de ani. Viața i-a fost marcată de glorie, dar și de drame. Poză rară cu fiul lui, care a murit la doar 26 de ani. Era fratele lui Ștefan Bănică junior și semănau leit

Citește și: 10 ani fără Șerban Ionescu. Mărturia tulburătoare a fiului său, Carol: „Mi-a fost dor de el, l-am admirat, l-am idolatrizat, l-am urât, l-am blestemat, l-am batjocorit, l-am iertat, l-am iubit”

Citește și: 5 ani fără Cristina Stamate. Actrița a murit la 71 de ani, la o zi după înmormântarea prietenei ei, Stela Popescu. A fost anul tragic al comediei românești