Regina Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, la 96 de ani, a intrat în istorie ca fiind cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, aflându-se pe tron timp de 70 de ani. De-a lungul anilor, persoane apropiate suverane au dezvăluit lucruri mai puțin cunoscute despre ea.

De exemplu, un fost bucătar regal, Darren McGrady, a împărtășit detalii inedite despre obiceiurile alimentare ale reginei, în cartea lui de bucate din 2007, intitulată „Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen”.

Potrivit The Insider, McGrady a petrecut 15 ani ca bucătar pentru regină, la Palatul Buckingham, dar și pentru Prințesa Diana, la Palatul Kensington. McGrady a rămas la Palatul Kensington până la moartea Dianei, în august 1997

Regina comanda zilnic fursecuri, dar le dădea câinilor corgi

Potrivit lui McGrady, fursecurile (scones) făceau parte meniul zilnic al reginei. „Erau servite cu religiozitate în fiecare zi, alternând între cele cu fructe sau cele simple”, a scris McGrady. „Deși regina insista să aibă fursecuri la ceai, bănuiesc că de fapt nu-i plăceau deloc. Spun asta pentru că nu le mânca niciodată, niciodată.” McGrady a dezvăluit că regina dădea fursecurile câinilor ei corgi. „După cea bea ceaiul, regina lua un fursec și îl sfărâma pe podea, pentru câini”, a scris în carte bucătarul de la Palat.

Bucătarii nu aveau voie să taie sandvișurile în dreptunghiuri

„Mi s-a spus să nu tai niciodată un sandviș în formă pătrată sau dreptunghiulară”, a scris McGrady în cartea sa de bucate. „Semăna prea mult cu un sicriu și însemna că îi doreai răul reginei. Am fost atent să nu fac niciodată această greșeală”.

Regina aproba meniul zilnic

McGrady a mai povestit că bucătarul-șef „elabora în fiecare zi o listă de sugestii de meniu”, pe care regina Elisabeta trebuia să o aprobe. „În fiecare zi, bucătarul-șef își nota sugestiile într-un caiet roșu, legat în piele, pe care scria Royal Menu, cu litere din aur. Imediat ce caietul se umplea, era trimis la arhivele regale și unul nou era trimis la bucătărie”.

Regina iubea ciocolata, dar renunța la ea când ținea post

După cum a povestit McGrady în cartea sa, Regina adora ciocolata, iar mărcile ei preferate erau Bendicks Bittermints și Charbonnel et Walker. Renunța însă la aceste delicii atunci când ținea Postul Mare.

„În Duminica Paștelui, bucătarii se străduiau să pregătească tot felul de bunătăți din ciocolată, pentru a compensa cele patruzeci de zile de abstinență”, a mai scris McGrady. „Existau prăjituri de ciocolată, plus ouă de ciocolată cu lapte, ciocolată albă și ciocolată dulce-amăruie.

Regina Elisabeta era foarte strictă în ceea ce privește fructele

Într-un capitol despre Castelul Windsor, McGrady a scris despre dragostea reginei pentru Royal Ascot din timpul verii. Royal Ascot este un prestigios eveniment dedicat curselor de cai, care durează 5 zile și care a fost inaugurat de de regina Anne, în 1711.

„Ascot a dat mereu startul verii pentru bucătarii de la palat. Din acel moment puteam folosi căpșuni, cireșe și toate fructele minunate de vară. Regina era destul de pretențioasă în ceea ce privește consumul de fructe de sezon. Puteam servi căpșuni aproape în fiecare zi în timpul verii, dar vai de bucătarul acela care le punea în meniu în luna ianuarie”.

Citește și: Unde va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii și de ce soțul ei, prințul Philip, va fi mutat din actualul loc de veci

Citește și: În cei 73 de ani de căsnicie, pe prințul Philip un singur lucru l-a deranjat la regina Elisabeta a II-a. Ce îi reproșa?