George Buhnici a apărut marți, 26 iulie, într-un filmuleț urcat pe canalul lui de Youtube, acolo unde îl urmăresc peste 1,1 milioane de oameni. Își prezintă scuzele pentru derapajul cu declarații scandaloase la adresa femeilor, își pune cenușă în cap și recunoaște că „a fost mârlan” și că a folosit „un limbaj plin de grobianism”. Vezi aici, întreaga spovedanie a lui Buhnici. Ce diferență între această reacție și prima reacție, care a fost pusă la zid și care „l-a îngropat” și mai rău. Spunem asta pentru că, în intervenția filmată, regăsim toate strategiile de comunicare predate în facultățile de profil.

5 indicii că George Buhnici a gândit ca la manual spovedania filmată

Apariția în „doliu”

George Buhnici a înțeles, tardiv ce-i drept, una dintre cele 7 axiome ale comunicării: comunicarea este ireversibilă. Odată emis, mesajul produce întotdeauna efecte: direct sau indirect, mai devreme sau mai târziu, pe termen scurt sau pe termen lung. Iar în cazul său, efectele au fost rapide și devastatoare. Așa că, în materialul filmat, George Buhnici a încercat să transmită și verbal, și nonverbal faptul că regretă. A ales o bluză neagră, doliul sombolizând regret, suferință, piedere, părere de rău. A apărut nebărbierit, cu cearcăne, semn că nu s-a mai preocupat de propria persoană, după scandalul iscat.

Momentul ales

George Buhnici a ales să își comunice părerile de rău abia la 8 zile după ce în mass media s-a rostogolit interviul de la Antena Stars. Luni, 18 iulie, a apărut materialul, iar marți, 26 iulie, a apărut spovedania lui Buhnici. A avut timp să încaseze șocurile, să le digere, să își facă o strategie și apoi să o pună în practică. Totodată, reacția vine și după ce a pierdut un important contract de imagine, cel cu BCR, dar și după ce derapajul lui a intrat în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În plus, influencerul a avut de suferit și în ceea ce privește cifrele din mediul online. Acesta a pierdut în 24 de ore de la izbucnirea scandalului o treime dintre urmăritorii de pe pagina de Facebook, potrivit Libertatea.

Limbajul trupului

În spovedania de pe Youtube, George Buhnici își privește fanii în ochi, contactul vizual fiind vital pentru o comunicare credibilă. Ochii, „ferestrele sufletului”, confera credibilitate gândurilor. Buhnici s-a filmat de la piept în sus, și așa a scăpat să mai fie trădat de mâini. În limbajul mimico-gestual, mâinile oferă o mulțime de indicii despre starea emoțională a emițătorului.

Ce comunică

În spovedania filmată, George Buhnici nu vorbește doar despre ce mare greșeală a făcut, însă răspunde și unor întrebări care au tot circulat în spațiul public. Din nou o dovadă că discursul a fost foarte bine gândit. „Mulți dintre cei care mă cunosc m-au întrebat dacă nu cumva am fost sub influența unor substanțe. Nu, nu am fost. Nu am această scuză”, este doar un exemplu. „Nu am să dau curs invitațiilor și ofertelor care speculează imaginea de băiat rău, bădăran și de misogin”, este un răspuns pentru cei care îl acuzau că va profita de pe urma acestei expuneri uriașe, fie ea și negativă.

Cum comunică

George Buhnici atrage atenția, încă din prima propoziție a discursului, că „am primit acuzații și chiar amenințări dintre cele mai dure și mai serioase”. Prin asta dorește să transmită că și-a învățat lecția, că a avut de suferit, că a suportat consecințele, că a „încasat” destul. Abia după ce spune acest lucru urmează să admită că a greșit: „Da, am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier fără pic de minte în cap”. George Buhnici mai folosește câteva sintagme care au rolul de a merge drept la țintă, adică în inima și în creierul receptorului, singurul care poate oferi iertarea: „Vreau să-mi cer scuze public”, „am jignit”, „pauză de rațiune”, „grobianism”, „lipsă de empatie”, „Îmi pare atre rău”, „am învățat multe”

Spovedania lui George Buhnici

Salutare! Aș vrea să vă spun că în urma celebrului interviu pe care l-am dat în urmă cu vreo două săptămâni, am primit acuzații și chiar amenințări dintre cele mai dure și mai serioase. Și m-am gândit foarte serios la ce am de făcut în perioada următoare. O să o spun pe șleau. Da, am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier fără pic de minte în cap. Și fără nici o experiență de viață, ca și cum aș fi fost fumat sau amețit de la băutură. Mulți dintre cei care mă cunosc m-au întrebat dacă nu cumva am fost sub influența unor substanțe. Nu, nu am fost. Nu am această scuză. Eram poate doar ușor euforic datorită atmosferei de festival. Mai ales după atâta vreme de stat mai mult prin casă. Dar asta nu scuză nimic. Probabil, din dorința de a șoca și de a impresiona audiența…

Încă mai procesez tot ce se întâmplă. Dintr-o tentativă total neinspirată de umor am reușit să fiu superficial și total lipsit de empatie. Am jignit categorii întregi de oameni și am obținut, într-adevăr, un șoc. Și acest șoc a fost, în primul rând pentru mine și pentru familia mea, nu numai pentru public. Vreau să-mi cer scuze public tuturor celor pe care i-am jignit, celor pe care, fără să îmi dau seama, într-o pauză de rațiune i-am și mai ales le-am agresat prin limbaj, prin grobianism și prin lipsă de politețe. Așa cum ați aflat, probabil, am plătit și încă plătesc scump acest episod, care a făcut atât de multe valuri pe Internet și în media. Dar aici nu voi intra în detalii. Ceea ce am să fac eu e să îmi reconsider, în perioada următoare, prioritățile.

Să mă concentrez mai mult pe familie și pe lucrurile de care sunt pasionat. Și la care mă pricep: case sustenabile, energii regenerabile și tehnologie. Nu am să dau curs invitațiilor și ofertelor care speculează imaginea de băiat rău, bădăran și de misogin. Consider că această imagine nu mă reprezintă. Nu sunt și nu pot fi un astfel de personaj. Îi rog pe cei care și-au închipuit că pot reprezenta așa ceva să caute în altă parte exponenții. Într-un cuvânt, celor care se gândesc că vor profita de popularitatea pe care am căpătat-o în aceste zile pentru a-mi lărgi gama de preocupări, le spun că nu voi face asta. Nu mă interesează acest fel de popularitate negative. Nu o merit, pentru că nu sunt așa. Voi rămâne pe felia mea, acolo unde publicul mă cunoaște și, sper eu, încă mă apreciază, tehnologia care ne schimbă viețile în bine.

Dar îmi pare tare rău, am învățat foarte multe din această situație extremă. Și mi-aș dori să învețe și alții din ceea ce mi s-a întâmplat mie. Sper ca această dezbatere care s-a stârnit să fie de folos, în cele din urmă, tuturor. Sper să nu devină încă o întâmplare seacă, de pe Internet, în care toată lumea s-a implicat, doar la nivel de comentarii, dar din care nu am învățat îndeajuns. În încheiere, vreau să mulțumesc atât celor care mi-au trimis mesaje de susținere, cât și celor care m-au criticat. Și unii, și alții m-au ajutat să depășesc această perioadă și să mă trezesc la realitate. Din acest moment, vreau să iau ce e bun, util și să continuu să evoluez. Mai vreau să mulțumesc mai ales familiei mele, care mi-a fost și îmi este alături și vreau să le spun că îmi pare rău, pentru că dintr-o inconștiență i-am suspus acestui val național de oprobiu. Ne revedem acolo unde experiența și contribuția mea sunt cu adevărat de folos. Pe curând”.

Citește și: VIDEO Spovedania lui George Buhnici: „Iertați-mă, doamnelor! Da, am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier, fără pic de minte în cap”

Citește și: Derapajele lui George Buhnici. Blogger-ul nu e prima abatere. A comis-o cu războiul din Ucraina: „Să nu mai mănânc desert azi că cineva suferă undeva?”

Citește și: Incredibil, cum a reacționat Lorena Buhnici, după derapajul soțului. George Buhnici a trimis femeile la sală și a spus că „nevasta lui arată ca o minoră”

Citește și: Cine e și cu ce se ocupă soția lui George Buhnici. „Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră”. Vloggerul a creat iureș pe Internet după ce a trimis femeile la sală