Născută pe 24 octombrie 1946, Anda Călugăreanu a fost una dintre cele mai talentate artiste din România, lăsând în urmă melodii nemuritoare, precum ”N-am noroc”, ”Beng, beng”, ”Seara”, ”Noi, nu!” ”O portocală”, ”Te-aș ruga”, ”Cu viața nu glumi”, ”Să ai un plop”, ”Micul prinț”, ”Prin nopți tăcute”, ”Poveste de iarnă”, ”Cheamă-mă!”, ”Nu te mai gândi”, ”Dacă am trăi de două ori”. Pe 15 august 2022 s-au împlinit 30 de ani de la moartea ei.

Anda Călugăreanu fost căsătorită de două ori, prima dată cu Dan Tufaru (1944-2002), cu care a avut-o pe Ioana Tufaru, iar a doua oară cu Alexandru Medeleanu. Acesta din urmă a fost alături de artistă în lupta ei cu boala și în ultimele ei clipe de viață. Alexandru Medeleanu, care de câțiva ani și-a refăcut viața cu actrița Dana Dembinski, a povestit într-un interviu pentru Jurnalul despre chinurile Andei Călugăreanu, dar și despre ultimele clipe din viața îndrăgitei artiste. Redăm o parte din dezvăluirile sfâșietoare pe care Alexandru Medeleanu le-a făcut pentru publicația Jurnalul, în anul 2007.

Alexandru Medeleanu: „Avea dureri aşa de mari, încât nici eu nu mai suportam. Mă simţeam inutil. A incercat să se sinucidă”

„În 1992 a plecat în Israel într-un turneu cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. A stat zece zile. Când s-a întors, m-am dus s-o iau de la aeroport. Mi-a zis doar atât: «Tati, nu mă simt bine». Am ajuns acasă şi tot rău îi era. Nu suporta deloc curentul. Am chemat un medic, a consultat-o şi ne-a zis că este vorba despre o răceală. I-a prescris penicilină, dar nu i-a folosit la nimc. În continuare se simţea rău. Până la urmă am dus-o la spital, la Elias. Pe radiografie a ieşit ceva pe plămânul drept. Medicul m-a chemat doar pe mine a doua zi. Mi-a zis că are o pată pe plămăn de mărimea unei monezi de 5 lei. Am intrat în panică. Începea calvarul. Ne-am dus la spitalul de plămâni, unde i s-a făcut o analiză destul de traumatizantă. Era ca un fel de operaţie. A durut-o foarte tare şi trei zile a expectorat sânge. Peste o săptămână urma să primim rezultatul la investigaţie. Ne-am dus, dar ni s-a spus că analiza se pierduse. Îmi venea să-i omor pe medici.

Anda n-a vrut să repete investigaţia. Am mers şi la alţi doctori, dar nici unul nu ne-a pus un diagnostic. Abia în Grecia mi s-a spus că are cancer. Ea a ştiut tot timpul că este grav bolnavă, deşi nu i-am zis exact ce are. Ne minţeam unul pe altul. Ne făceam că nu ştim. Avea dureri aşa de mari, încât nici eu nu mai suportam. Mă simţeam inutil. A incercat să se sinucidă. Şi-a pus o batistă în gură. Am reuşit s-o salvăm. Era păcat să moară aşa.

Fotografii: HEPTA / CINEMAGIA

anda-calugareanu-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

„Nu mi-am luat la revedere. N-am putut. Am stat cu ea până în ultima clipă”

Am început tratamentul acasă la noi. Avea dureri foarte mari, se tăvălea pe jos. La două zile după tratament îi dispăruseră durerile. Am început să sperăm, deşi Przbilla (n.r. biofizicianul Carol Przbilla) ne spunea că este foarte grav. Anda respira doar cu un sfert din plămân.

La 14 august, Przbilla ne-a recomandat să mai facem o radiografie la plămân. Am făcut-o şi ne-a dat verdictul: «Dacă mai rezistăm patru zile, gata, am scăpat». A doua zi, la ora 5 dimineaţa, Anda a murit. Nu mi-am luat la revedere. N-am putut. Am stat cu ea până în ultima clipă. Ultima dorinţă a ei a fost să fac în aşa fel incât lumea să n-o uite. Mi-a mai zis în ce s-o îmbrac şi să am grijă de Ioana. A murit pe canapea, în braţele mele”.

Anda Călugăreanu, carieră impresionantă

Anda Călugăreanu (pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu), actriță și interpretă de muzică uşoară şi folk, s-a născut la 24 octombrie 1946, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului ”Dimitrie Cantemir” din Bucureşti şi a făcut parte din trupa de teatru a acestui liceu. A dat de mai multe ori examen de admitere la IATC, reuşind în cele din urmă în anul 1984, notează Agerpres. A fost studentă la clasa actorului Mihai Mălaimare.

Anda Călugăreanu a debutat în 1965 alături de formaţia ”Sincron” condusă de Cornel Fugaru, moment din care a început ascensiunea sa în muzica uşoară. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. La Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia – ediţia a VII-a (1972) a obţinut premiul de popularitate precum şi o menţiune specială pentru interpretare.

A format împreună cu actorii Dan Tufaru şi Florian Pittiş un trio muzical, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre, de asemenea, cupletele cu Toma Caragiu, precum cele din cadrul emisiunii ”Călătorie Muzicală”, difuzată la televiziune în noaptea Revelionului 1972/1973. În anii ’80 a mai apărut în emisiuni de divertisment la televiziune alături de artişti precum Dem Rădulescu, Horaţiu Mălăele sau Mitică Popescu. Anda Călugăreanu a jucat şi în numeroase piese pe scena Teatrului Mic. Talentul ei a fost apreciat de actriţa Leopoldina Bălănuţă, care o distribuie în mai multe spectacole.

În 1990 Anda Călugăreanu apărea în emisiunea pentru copii ”Club Anda”, iar în 1991 a efectuat turnee în Canada şi în SUA. În 1992 a efectuat ultimul său turneu, în Israel, iar la revenirea în ţară era deja grav bolnavă. Anda Călugăreanu a încetat din viaţă la 15 august 1992, în urma unei boli necruţătoare. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu.

Citește și: 25 de ani de la moartea Andei Călugăreanu. Ce se întâmplă astăzi la mormântul regretatei artiste

Citește și: Ileana Șipoteanu și Viorela Filip, două soliste cu destinul legat de același bărbat. Dumitru Lupu a murit și a fost înmormântat în zile fatidice pentru ambele femei cu care s-a căsătorit