Mereu cu zâmbetul pe buze, Ştefan Bănică părea un boem alintat de succes şi lipsit de necazuri. Viaţa însă nu l-a scutit de lovituri dintre cele mai dure, pe care le-a ascuns de fiecare dată cu discreţie de ochii opiniei publice.

A lăsat în urmă irepetabile personaje teatrale, filme nemuritoare, şlagăre de suflet şi, mai ales, un alt mare artist zămislit din propriul trup şi suflet – Ştefan Bănică Jr., fiul său nu mai puţin carismatic şi talentat.

Și-a pierdut soția și un fiu

A avut câte un copil cu fiecare dintre cele două soții ale sale – ziarista Sanda Vlad-Liteanu și Irina, o creatoare de modă care a murit după o grea suferință, în 1985. Puțini știu că Ștefan Bănică nu e unicul său fiu. Acesta a avut un frate, mai mic cu opt ani, Alexandru Silviu.

Alexandru Silviu, al doilea copil al lui Ștefan Bănică a murit într-un accident de mașină în 2001. Vehiculul în care se afla era condus de un prieten care a scăpat nevătămat și care a fost considerat de poliție vinovat de accident.

Fiu de lăutar, Ștefan Bănică ar fi trebuit să fie avocat. Tatăl său avusese mai multe procese și a fost impresionat de prestanța practicanților  acestei meserii.”Mi-a spus că avocatul este omul care se descurcă în toate vremurile”, povestea Ștefan Bănică.

Născut la Călărași, a fost îndreptat către teatru de către Radu Beligan. Cei doi s-au întâlnit la radio, iar Radu Beligan, fermecat de stilul inconfundabil al lui Ștefan Bănică, l-a urcat într-un taxi și l-a trimis să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955.


Puțină lume știe că Ștefan Bănică senior a fost, înainte de Alexandru Arșinel, partenerul de musical al Stelei Popescu.

Dar viața actorului nu a fost tocmai roz, după cum povestea chiar fiul său. „Tata era un tip care iubea viaţa şi asta se simţea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar ştia să-şi ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viaţa lui n-a fost tocmai roz”, declara Bănică Jr. cu ani în urmă..

„I-a murit a doua nevastă, i-a murit mama şi apoi fratele. În doar câţiva ani, familia lui a fost decimată.

A avut trei infarcte. Care au venit, în mod clar, din faptul că meseria asta a noastră nu-i o meserie de stat pe bară. Actoria e o meserie care consumă şi-n care el n-a trişat niciodată. Aşa că problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, mai spunea Ștefan Bănică Jr. despre regretatul său tată, decedat la numai 61 de ani.

Data viitoare când vom fredona șlagăre ca ”Gioconda se mărită”, ”Îmi acordați un dans”, ”Cum am ajuns să te iubesc”, ”Hei, coșar, coșar”, ”Asta seară mă fac praf”, ”Of, inimioara”, ”Cântecul baiatului”, ”Cine umblă prin vecini”, ”Ce-aveți fetelor cu mine”, ”Ce te uiți așa la mine”, amintește-ți că toate acestea sunt piese făcute celebre de către Ștefan Bănică.

Ștefan Bănică Jr., emisiune despre tatăl său, la TVR1

La 25 de ani de la plecarea sa, Ștefan  Bănică va pătrunde în casele noastre încă o dată printr-o emisiune-omagiu concepută și realizată de fiul sau, Ștefan Bănică Jr, la TVR, în 1995, emisiune dedicată tatălui său la doar o lună de la plecarea sa. Emisiunea se numea „ De-a râsu’, plânsu’ ”.

Acest medalion Ștefan Bănică – „ De-a râsu’, plânsu’ ” – va fi difuzat la TVR 2 pe 27 mai, ora 17:35, într-o ediție specială a emisiunii „Primăvara amintirilor”.

În ediția specială „De-a râsu’, plânsu’” veți descoperi o parte din momentele memorabile ce poartă amprenta inconfundabilă a marelui artist Ștefan Bănică, dar și câteva interviuri cu mari personalitați care au lucrat de-a lungul timpului cu Ștefan Bănică: regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, dar și partenera de scenă a lui Ștefan Bănică, Stela Popescu.

„Tatăl meu a însemnat, pentru mine, un model. M-a influențat în alegerea profesiei. Apoi am învățat și am „furat”, așa cum se spune în meseria noastră, tot ce ține de implicare, seriozitate, devotament, de timing, urmărindu-l cum joacă.

A fost un om vesel, cu dragoste imensă pentru oameni și pentru viață. Îmi doresc ca prin acest material dedicat lui, pe care l-am realizat acum 25 de ani, dupa ce a plecat dintre noi, generațiile noi să-l cunoască mai bine, iar ceilalți să se bucure încă o dată văzându-l și ascultându-l.” – declară Ștefan Bănică Jr.

Vezi și Ștefan Bănică, despre copiii săi. Cum e să aibă un bebeluș la 52 de ani: ”Nu mă mai aşteptam la chestia asta”

Citește și: