Luni, 20 iunie, înotătorul David Popovici a ocupat locul 1 la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta, cu record mondial de juniori. David i-a depășit pe Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) şi pe Tom Deam (Marea Britanie) şi a reuşit timpul de 1:43:21, record mondial la juniori, la doar 17 ani. David Popovici este primul înotător din România care reuşeste această performanţă la masculin. David a înotat fabulos cursa de 200 m, fiind susținut din tribune de părinţii săi, de antrenorul Adrian Rădulescu și de Camelia Potec. Dar și mulți români au trăit, pe viu, acest moment istoric și au plâns de fericire.

david-popovici-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

David Popovici, campion mondial la 200 metri liber

David Popovici este primul medaliat şi cel dintâi campion mondial de seniori al României, într-o probă masculină, şi al treilea sportiv care cucereşte medalia de aur pentru ţara noastră, după Tamara Costache (aur la 50 m liber, la Madrid 1986) şi Diana Mocanu (aur la 200 m spate, la Fukuoka 2001), notează News.ro. Este primul aur pentru România la un Campionatul Mondial de înot în bazin de 50 m pentru seniori după o pauză de 21 de ani!

Însă, în spatele acestei performanțe uluitoare se află un program draconic, disciplină, ambiție, efort și multe renunțări care pentru alți tineri de 17 ani par imposibile. Iată 10 lucruri inedite pe care nu le știai despre david Popovici, mulre dezvăluite într-un portret realizat de publicația DOR.

10 lucruri inedite pe care nu le știai despre David Popovici

  • Se trezește cu noaptea în cap, în fiecare dimineață, pentru că începe antrenamentul la ora 06.30. În fiecare seară se culcă până în ora 22.00, oră la care, pentru mulți tineri, viața abia începe.
  • Dimineața mănâncă iaurt cu ovăz, chia, miere, banane și afine, migdale și curmale, mai doarme o oră, apoi pleacă spre bazinul descoperit de la Lia Manoliu. “Într-o zi obișnuită mă trezesc cu două ore înainte de antrenament pentru a mânca, pe la 04:30. Este un obicei mai special, funcţionează la mine… Să am timp să se digere mâncarea, dar să şi mănânc destul. După masă, mai dorm o oră, apoi plec spre antrenament. Mai întâi am sală, la 06:30, apoi primul antrenament, de la 07:00”, povestea David.
  • David este mândria Colegiului Național George Coșbuc din București. “Nu pot să mint că e ușor să echilibrez școala cu înotul, dar mi-ar fi mult mai greu dacă n-aș avea profesorii care să mă înțeleagă și care să-mi susțină pasiunea. Am norocul să fiu la un liceu foarte bun, la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, unde asta e ideea, să susții fiecare sportiv și să încerci să-l ajuți pe cât de mult poți să-și urmeze pasiunea. Și nu pot decât să le mulțumesc pentru asta”, spunea David într-un interviu acordat Eurosport.
  • “După antrenament, cam de șase ani, David bea o combinație de lapte, miere și scorțișoară. Uneori lapte, miere și cacao. Pentru că proteinele sunt importante. În plus, pâinea integrală ar fi bine s-o înlocuiască pe cea albă, iar cârnații să fie excluși”, povestea tatăl sportivului despre dieta fiului său.
  • După Jocurile Olimpice de la Tokyo, a primit zeci de oferte de burse de la universități din SUA ca să se alăture echipelor lor de colegiu – Princeton, Harvard, Stanford etc. A ales să rămână în țară.
  • David Popovici și familia sa au un ritual pe care îl respectă cu sfințenie. Părinții nu discută cu David înainte de curse și nici nu strigă în timpul acestora, scrie Prosport.ro. Este „rutina” peste care sportivul nu trece niciodată. Înotătorul pregătește cursele doar cu antrenorul și nu intră în detalii cu familia.
  • Este fan al trupei Subcarpați. Artiștii i-au transmis un mesaj emoționant după Europenele de juniori de la Roma. „Ei sunt trupa Subcarpați, ei cred că sunt extraterestru și îmi urează succes, mă felicită. Sunt un mare fan. Le mulțumesc. E drăguț”, a spus Popovici, la vremea respective.
  • Avea doar 4 ani când a făcut cunoștință cu bazinul de înot. Fusese diagnosticat cu scolioză, iar medicul le-a recomandat părinților să-l ducă la bazinul de înot.
  • La 10 ani a cucerit primul său titlu național la înot.
  • Nu poate să doarmă după-amiaza și nu a făcut-o nici când era micuț. Are, însă, alte metode pentru a se odihni. „Opresc lumina, sting telefonul, închid ochii și mă relaxez. Nu dorm, dar folosesc acest timp pentru mine, e un fel de meditație”, spunea Popovici pentru publicația de specialiate swimswam.com.