Vitamine și minerale esențiale. Vitamina A

Te ajută să vezi mai bine și previne degenerarea maculară, ajută la formarea globulelor roșii și la combaterea infecțiilor. Trebuie să ții, totuși, cont de faptul că prea multă vitamina A dăunează ficatului.

Surse de vitamina A:

Legume și fructe portocalii (de ex. cartofii dulci, morcovii), spanacul, salata, varza și alte verdețuri, produse lactate, fructe de mare și pește (de ex. creveți, somon).

Vitamine și minerale esențiale. Vitamina C

La primele simptome de răceală sau gripă bea suc de portocale sau de grapefruit. Te vor ajuta să te hidratezi și te vei face bine mai repede. Corpul tău are nevoie de vitamina C. Aceasta ajută la menținerea sănătății oaselor, a pielii și a mușchilor.

Surse de vitamina C:

Cătină, măceșe, citrice, ardei gras, papaya, căpșune, broccoli, pepene galben, verdețuri, salată verde, varză și multe alte fructe și legume.

Vitamine și minerale esențiale. Calciu

Acest mineral ajută la întărirea oaselor. El este materialul din care sunt construite oasele și dinții. Este, de asemenea, cheia pentru buna funcționare a mușchilor, inclusiv a inimii.

Surse de calciu:

Lapte, brânză, iaurt și alte produse lactate, legume verzi, cum ar fi varza creață și broccoli.

Vitamine și minerale esențiale. Crom

Ai nevoie doar de o cantitate infimă din acest mineral, dar este foarte important să îl ai în organism. Cromul ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge.

Surse de crom:

Cei mai mulți adulți obțin cu ușurință suficient crom din consumul alimentelor, cum ar fi broccoli, usturoi, cartofi, carne. Este posibil să vezi reclame la suplimente cu crom, care pretind că te vor ajuta să slăbești, dar nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Vitamine și minerale esențiale. Vitamina D

La fel ca și calciul, menține oasele puternice și ajută la neuronii să transmită mesajele. Ca urmare, vei gândi mai clar și te vei simți mai energică atunci când ai necesarul de vitamina D. De asemenea, ea joaca un rol important în întreținerea sistemului imunitar.

Surse de vitamina D:

Este suficient să stai timp de 10-15 minute la soare fără a purta creme de protecție solară într-o zi cu soare pentru a-ți face necesarul zilnic de vitamina D. Nu este nevoie să expui la soare decât fața și mâinile. Alte surse de vitamina D sunt peștele (somon, macrou, ton etc.), gălbenușul de ou. Se mai găsesc în comerț lapte sau suc de portocale cu adaos de vitamina D.

Vitamine și minerale esențiale. Vitamina E

Conține antioxidanți care protejează celulele de daunele cauzate de fumul de țigară, poluare, razele UV etc.

Surse de vitamina E

Semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale, alune, arahide, uleiuri vegetale (cum ar fi de cânepă și floarea-soarelui, preferabil presate la rece), spanac, broccoli.

Vitamine și minerale esențiale. Acid folic

Pentru viitoarele mame, acesta este o necesitate. Ea previne spina bifida la bebeluș și alte defecte congenitale ale creierului.

Sursa foto: Shutterstock.com