”Principala recomandare pentru ceapă este aceea de diuretic energic, prin aceasta dovedindu-se utilă în toate cazurile de retenţie clorurosodică (edeme, ascite, ciroze, pleurezii, pericardite)”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor adăugând: ”pentru că se produce şi o eliminare de uree şi acid uric, ceapa este utilă în litiaza urică şi diateze (reumatism, gută, azotemie). Ameliorează simţitor starea bolnavilor în prostatite, mai ales în pregătirea lor pentru intervenţii chirurgicale. Preventiv, inhibă evoluţia adenomului de prostată. Ceapa combate flora patogenă din intestin în colite, enterite şi, prin aceasta, constituie şi un remediu contra diareilor, fiind totodată un bun carminativ.

Stimulează digestia

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Proprietăţile de stimulare a digestiei sunt cunoscute de toţi. Acţiunea antiseptică amintită, combinată cu cea emolientă, îi conferă proprietăţi pectorale, fâcând-o utilă în răguşeală, tuse rebelă, cataruri bronhice. Datorită proprietăţilor hipoglicemiante, Ceapa este un adjuvant şi în diabet. Cercetări destul de recente au arătat că un regim bogat în Ceapă fluidifică sângele, micşorând riscul de tromboză şi infarct. Prin aceasta se explică şi efectul antiaterosclerotic al plantei. Se mai citează şi proprietăţile ei uşor hipnotice”.

Pentru un somn bun, încheie-ți seara cu o salată de ceapă

Se recomandă să mănânci ceapă cu două ore înainte de culcare pentru a avea un somn bun. Ceapa poate avea efect ușor sedativ. Stimulează activitatea ficatului și a rinichilor. Este un excelent antibacterian și combate viermii intestinali. Are un ușor efect de scăderea glicemiei. Combate problemele căilor respiratorii și potolește tusea.

Ceapa, folosită ca atare sau sub formă de tinctură

Se poate consuma, ca atare. Dacă face parte din regimul obișnuit, are acțiune de prevenire a bolilor cardio-vasculare pentruc ă fluidifică sângele. Se poate face un decoct din 4-5 cepe la un litru de apă. După ce se mai răcește se adaugă 50 g de miere. Se beau una-două căni pe zi. Se mai poate lua și sub formă de tinctură: câte o linguriță în 50 ml apă de două ori pe zi.

Pentru uz extern

Ea se poate utiliza și extern, prin proprietăţile ei antiseptice, constituie un remediu activ în stomatite, afte, alte afecţiuni bucofaringiene, furunculoze, având efect în special asupra stafilococilor. Utilizarea în furunculoză se explică şi prin proprietăţile ei maturative (grăbind colectarea) şi emoliente (înmuind ţesuturile). Este indicată în plăgi congestive, ulceraţii, degerături şi dureri de urechi. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă ”cataplasme maturative şi revulsive cu o ceapă fiartă, în furunculoze, plăgi, degerături. Tamponări cu suc de ceapă pentru afte şi ulceraţii. Aplicaţii cu un bulb cald în conductul auditiv pentru calmarea durerilor”.

Sursa foto: 123rf.com