Vinul roșu mai conține alcool, în procent de 10-15%, zaharuri, vitamine, oligoelemente, potasiu, zinc, magneziu, alături de multe alte substanțe benefice. Află cum să-l faci să lucreze în favoarea ta și ce afecțiuni poți trata cu vin roșu.

Citește și: Cum scoți petele de vin roșu de pe țesături albe și blugi

Consumul moderat de vin roșu, sănătate curată

Studiile arată că un aport moderat de vin roșu poate ține medicul departe. Trebuie să fii însă atentă să nu depășești măsura. American Heart Association recomandă un pahar de vin pentru femei și maximum două pentru bărbați într-o zi.

Vinul roșu ar trebui să fie curat, preparat prin mijloace tradiționale și să nu conțină aditivi, pentru a fi benefic pentru sănătate. Pe scurt, trebuie să fie produs doar din fermentarea mustului din struguri roșii și să fie depozitat pentru fermentare în butoaie din lemn.

Un pahar de vin roșu după o zi obositoare de muncă poate fi un mod de a scăpa de stres. Dacă bei vin roșu regulat cu moderație, vei avea o viață sănătoasă. Totuși, sportivii, gravidele, copiii, persoanele bolnave, în special cele care sunt în tratament cu antibiotic sau primesc remedii homeopate nu trebuie sa consume deloc alcool. Acesta mai este contraindicat celor cu afecțiuni grave ale aparatului cardiovascular, digestiv și celor cu boli psihice.

Vinul roșu te scapă de guturai

Când ai răcit, o cană cu vin roșu fiert, consumat cald, dar nu fierbinte poate fi leacul ideal. Cuișoarele și scorțișoara au efect antibacterian, antiviral, antifungic, antiinflamator, anestezic. Totuși, nu trebuie exagerat. Doza indicată este, în medie, un pahar de vin pe zi, în timpul mesei de prânz sau de seară. Alcoolul în exces este nociv pentru ficat și este una dintre cauzele principale ale apariției cirozelor. Cei care nu pot consuma alcool sau persoanele cu probleme ale sistemului imunitar si circulatie periferică deficitară pot lua suplimente naturale cu resveratrol. Avantajul lor e faptul ca au o acțiune rapidă asupra bolii.

Vinul roșu previne afecțiunile cardiace

Un pahar de vin roșu pe zi poate scădea nivelul colesterolului rău (LDL). Acest fapt este datorat în mare parte prezenței resveratrolului. Acesta protejează pereții arterelor. Ca urmare, persoana este mai puțin predispusă la boli cardiovasculare. Un pahar de vin roșu pe zi te poate ajuta să ții tensiunea aerterială în frâu. Antioxidanții reduc stresul vascular oxidativ care provoacă hipertensiunea. În plus, stimulează circulația sangvină. Totuși, dacă suferi deja de hipertensiune, ar trebui să consumi must, varianta non-alcoolică a vinului roșu.

Vinul roșu stimulează activitatea creierului

Un pahar de vin roșu pe zi poate reduce riscul de a dezvolta demență sau Alzheimer. Resveratrolul stimulează circulația sângelui inclusiv la nivel cerebral, ceea ce asigură buna funcționare a creierului. Un studiu american realizat în 2002, sugerează că un consum moderat de alcool este asociat cu reducerea riscului de a dezvolta demență senilă la persoanele care au mai mult de 55 de ani. Rezultatul e neschimbat indiferent care era sursa alcoolului.

Vinul roșu reduce riscul de depresie

De asemenea, vinul roșu poate reduce riscul de a face depresie sau chiar să ajute la vindecare ei. O altă cercetare din 2013 a remarcat că bărbații și femeile care au băut două până la 7 pahare cu vin pe săptămână erau în proporție mai mică diagnosticați cu depresie față de abstinenți. Totuși, studiul arată că persoanele care au depășit această limită și au băut mai mult au cel mai mare risc de depresie. Vinul roșu mai conține melatonină, substanță care induce somnul. Odihna suficientă este și ea un inamic al stresului și al depresiei.

Vinul roșu, leac din vechime

Dr. farmacist Ovidiu Bojor„Eu sunt vinul cel adevărat”, a spus Iisus, a cărui primă minune a fost preschimbarea apei în vin. La Cina cea de Taină, El a fost Cel care a spus că vinul va simboliza Sângele Său. În parabola Bunului Samaritean, vinul este menţionat direct ca fiind aliment tămăduitor: „i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin”. Licoarea strugurilor este deseori pomenită în textele Scripturii. Însuşi Apostolul Pavel îl sfătuieşte pe Timotei în Epistola întâi: „Nu bea numai apă, ci foloseşte-te de puţin vin: pentru stomacul tău şi pentru desele tale slăbiciuni.”. Erau astfel recunoscute proprietăţile sale stimulative, în doze mici: „Vinul înveseleşte inima omului” (Psalmul 103:16). Se poate afirma, deci, că din punct de vedere fitoterapeutic, viţa-de-vie are o importanţă deosebită”, scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com