Ventuzele sunt o metodă folosită de bunicile noastre, dar care încă ne poate ajuta în caz de gripă, infecții respiratorii sau dureri de spate. Dacă sunt bine aplicate, nu sunt dureroase și au efect rapid.

Cum se aplică ventuzele

Pacientul se așază într-o poziție cât mai comodă, pe burtă. Pe o baghetă se pune o vată cu spirt, căreia i se dă foc. Fiecare vetuză este încălzită la flacără și se pune imediat pe piele de sus în jos şi din zona mediană înspre exterior. Se pot pune maxim doi ori nouă ventuze pe fiecare parte a coloanei vertebrale. În nicun caz nu se pun pe coloană. Nu se aplică oriunde, ci pe niște linii imaginare trasate de fiecare parte a coloanei. La următoarele şedinţe se poziţionează evitând urma aplicărilor anterioare. În urma tratamentului rămân niște vânătăi, care dispar în două-trei săptămâni până la o lună de zile. Metoda nu este dureroasă. De obicei, pacientul simte căldură și o stare de relaxare. În afecțiunile acute este nevoie de două-trei ședințe la intervale mici de timp. Pentru cele cronice, se pot face cinci-șase ședințe, cu pauză de una-două săptămâni între ele.

Cum acționează

Datorită căldurii, se produce fenomenul de vasodilataţie puternică la nivelul pielii, ceea ce duce la relaxarea mușchilor și la o circulație rapidă în tot corpul, grăbind vindecarea bolilor infecțioase și îmbunătățirea imunității. În afecțiunile respiratorii, pacientul are o stare generală mult mai bună, iar simptomele se diminuează.

Sursa foto: 123rf.com