Și medicina modernă afirmă că varza acră are nenumărate calități: neutralizează acizii în exces din țesutul conjunctiv și îi elimină prin rinichi. Acidul lactic pe care îl conține reface intestinele. În plus, varza acră este indicată și bărbaților cu disfuncție erectilă: un nutriționist croat a remarcat că două porții de varză murată pe zi sunt mai eficiente decât administrarea de Viagra.

Varza acră, recomandată în astenie

100 g de varză acră conțin: fibre (3,5 g), sodiu (335 mg), potasiu (288mg), calciu (48 g), fosfor (43 mg), vitamina C (20 mg), magneziu (14 mg), fier (14 mg), zinc (0,3 mg), vitamina B6 (0,2 mg), vitamina K (60,0 µg), vitamina B2 (50 µg), fluor (40 µg), vitamina B1 (25 µg), acid folic (10 µg), vitamina A (3 µg).În cazul avitaminozelor, asteniei și oboselii cronice, se recomandă următorul preparat: un pahar de moare (zeamă de varză acră) amestecat cu unul de suc de roșii, 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine și una de suc de lămâie. Se bea câte un pahar din amestec de două ori pe zi, până la îmbunătățirea stării de sănătate.

Remediu împotriva constipației

dr. Catalin Luca

dr. Cătălin Luca

”Varza murată este un excelent remediu împotriva constipației. Conține mai multă vitamina C decât varza în stare crudă, ajutând la întărirea sistemului imunitar. Încetinește îmbătrânirea și protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie. Este indicată și în tratarea ulcerului, în diete și cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. De asemenea, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursă extraordinară de probiotice. În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice. Acestea au un rol foarte important pentru menținerea sănătății intestinelor și îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism. Pentru a avea efectul scontat, trebuie consumată crudă sau, cel mult, fiartă la aburi.”

Sursa foto: 123rf.com