Scorțișoara ”este alimentul- medicament care potențează starea generală de bine a organismului. Ajută la tratarea a multe probleme de sănătate datorită proprietăților sale antifungice, antibacteriene, antioxidante”, explică dr. Rareș Simu. Scorțișoara măcinată are un conținut bogat în fibre alimentare, vitamina K, fier și calciu. Mai conține în cantități mai mici vitaminele B6 și E, magneziu și zinc.

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Te ajută în cure de slăbire

Accelerează procesul de metabolizare al zaharurilor. În plus, reduce pofta de dulce, dar și foamea. Poate fi folosită cu succes în cure de slăbire. Bineînțeles, în acest caz, nu va fi utilizată în preparate de patiserie sau cofetărie. Medicul recomandă înlocuirea, pe cât posibil, a zahărului cu scorțișoara. O poți pune în ceai sau cafea pentru a da gust, presăra peste muesli, îngloba în deserturi dietetice etc.

Scapă de pofta de zahăr cu o rețetă de kefir, nucă de cocos și scorțișoară

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Combate infecțiile

”Are acțiune benefică și în răceli”, spune dr. Rareș Simu. Pentru combaterea infecțiilor, este bine să fie folosită alături de ”cuișoare, ghimbir, măceșe, miere, cimbru sau cătină”. Se prepară o infuzie care se îndulcește cu miere și se adaugă scorțișoară și puțină lămâie. Se beau două-trei căni pe zi. ”Scorțișoara este bună în aceste situații pentru că stimulează acțiunea sistemului imunitar. Poate fi folosită ca adjuvant cu rezultate foarte bune și în cazul infecțiilor urinare. Este utilă și pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii (halena) pentru că elimină bacteriile de la nivelul cavității bucale”, a adăugat specialistul.

Sucul din fructe de graviola. Beneficii pentru sănătate

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Calmează durerea

Scorțișoara este indicată și în perioada ciclului menstrual. Datorită proprietăților sale hemostatice, reduce durerea și menstruația abundentă cauzată de fibromul uterin sau de endometrioză. De asemenea, are efecte pozitive asupra inflamației articulațiilor.

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Ajută în caz de oboseală cronică

Dacă adaugi doar un praf de scorțișoară în ceai sau cafea, vei sesiza că ai mai multă energie și te simți mai optimistă. Scorțișoara combate stresul și alungă oboseala. Folosită în aromoterpaie (câteva picături de ulei esențial de scorțișoară adăugate în lampa de armoterapie), induce o stare generală de bine. Ajută și la tratarea depresiei.

Oboseala suprarenală. Ce este și cum scapi de ea prin remedii naturale

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Folosește-o cu măsură!

Este un condiment minunt cu valențe de medicament, dar trebuie folosită cu măsură. O cantitate prea mare poate da efecte adverse, mai ales asupra ficatului și rinichiului. În plus, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să o consume cu prudență. La fel ar trebui să procedeze și persoanele care suferă de afecțiuni digestive, în special gastro-intestinale.

Iată câteva moduri în care poți prepara ceai de scortisoara

Utilizări pentru sănătate ale scorțișoarei: Benefică în bolile cardiovasculare și hepatice

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

”Consumul regulat de scorțișoară ajută în echilibrarea anumitor disfuncții. Scade nivelul glicemiei, al trigliceridelor și al colesterolului LDL. De aceea, este benefică pacienților care suferă de diabet și de afecțiuni hepatice. Are efecte benefice asupra sănătății arterelor. Poate fi administrată în bolile cardiovasculare pentru că fluidizează sângele și reglează circulația acestuia. Este adesea recomandată persoanelor care au suferit un atac de cord. Stimulează și acțiunea sistemului imunitar, atunci când este asociată cu alte remedii naturale.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com