În prezent, cercetătorii au descoperit diferiți compuși chimici din coaja hamamelisului și frunzelor ei care explică de ce a fost folosit de secole ca tratament pentru numeroase afecțiuni. Aceștia au efecte antiinflamatoare, antibacteriene, posibil anti-virale și astringente. Ca și în cazul tuturor compușilor naturali sau organici, hamamelis este compus din numeroase substanțe chimice care pot dăuna pielii atunci când sunt aplicate la concentrații mari. De aceea, substanțele active sunt diluate într-o cremă sau cu apă, alcool sau ulei de purtător, în funcție de faptul că este folosit ca toner sau unguent. Indiferent de modul în care îl utilizezi, consultă-ți medicul înainte de a-l utiliza pentru a evita potențialele interacțiuni cu alte tratamente. Folosește produse standardizate și aprobate de Ministerul Sănătății. Există creme sau apă de hamamelis.

Citește și: Hamamelis sau alunul vrăjitoarelor; 21 de beneficii pentru mămici

Hamamelis tratează hemoroizii

Mai multe creme pentru calmarea principalelor simptome ale hemoroizilor conțin hamamelis. Se consideră că ajută la tratarea mâncărimii, durerii și a inflamației cauzate de hemoroizi. Poate opri și unele sângerari minore. Pentru a folosi, tamponează zona cu o bucată de vată îmbibată cu un produs care conține hamamelis, după fiecare scaun. Bineînțeles, în prealabil se spală zona cu apă și săpun. Se clătește și se tamponează ușor cu un prosop din bumbac.

Calmează mâncărimile scalpului

Utilizarea unui șampon și tonic pe bază de hamamelis ar putea ajuta la reducerea iritației și a sensibilității scalpului. Acest lucru a fost util în special pentru pacienții care își tratau căderea părului cu minoxidil, ceea ce ar putea duce la un scalp iritat.

Hamamelis tratează acneea

Hamamelis este un ingredient obișnuit în tonifiantele pentru ten. Este considerat o armă puternică împotriva acneei. Hamamelis are proprietăți antimicrobiene, precum și capacitatea de a reduce îngrășarea tenului și inflamația. Aceste proprietăți îl recomandă pentru a gestiona acneea.

Citește și: Aspirina în tratarea acneei – eficientă sau nu? Ce spune medicul dermatolog

Tratează mușcăturile de insecte

Aplică pe zona afectată cu ajutorul unui tampon de vată o substanță cu hamamelis. S-a dovedit că pielea roșie și mâncărimea sunt ameliorate datorită substanțelor pe care le conține. Ajută la calmarea eritemului – o înroșire a pielii cauzată de leziuni sau iritații – cu până la 27%. Totuși, va usca mult pielea și este de evitat folosirea produselor cu hamamelis dacă există o rană deschisă.

Citește și: 12 remedii naturale contra înțepăturilor de țânțari la copii

Utilizări mai puțin știute ale hamamelisului: Calmează pielea după bărbierit

Proprietățile antiinflamatoare și astringente ale hamamelisului îl fac un produs ideal pentru a calma pielea după bărbierit sau după epilat. Ajută la calmarea iritațiilor, menține porii curați și tonifică pielea. Proprietățile sale antiinflamatoare naturale vor fi de folos și în acest caz.

Citește și:

Mirosul corporal neplăcut la copii – 8 cauze și remedii la îndemână

Sursa foto: 123rf.com