Usturoiul este o delicatesă apreciată în întreaga lume. Primele mărturii scrise despre utilizarea sa datează de acum 5000 de ani, provenind de la popoarele kirghize ce trăiesc în stepele Asiei Mijlocii. O serie de cercetări moderne au confirmat calităţile curative ale usturoiului, menţionate în scrierile antice. Efectele sale benefice se datorează vitaminelor şi mineralelor conţinute şi alicinului, componenta sa de bază. Datorită lui, usturoiul este cel mai bun antibiotic natural. Foloseşte usturoiul cât timp este proaspăt curăţat sau zdrobit pentru că, la o oră după, îşi pierde calităţile.

Ce tratează usturoiul

Inflamaţii ale cavităţii bucale şi faringelui

  • Amestecă într-un pahar cu oţet de mere, cinci linguriţe de miere şi cinci căţei de usturoi pisaţi. Lasă la macerat o zi. Foloseşte leacul obţinut pentru gargară, de mai multe ori pe zi, cu un pahar de apă călduţă în care adaugi cinci linguri din acest amestec.

Mătreaţa şi căderea părului

  • Adaugă la şamponul cu care obişnuieşti să îţi speli părul un căţel de usturoi pisat, masează uşor ca să pătrundă cât mai profund în pielea capului şi clăteşte bine cu apă călduţă.

Coşuri şi iritaţii

  • Prepară o pastă dintr-o linguriţă de miere, un căţel de usturoi bine pisat şi o ceaşcă de apă călduţă. Masează cu acest amestec suprafaţa de piele afectată, apoi lasă să acţioneze timp de 10 minute, după care clăteşte bine cu apă.

Răceală şi bronşită

  • În 0,5 litri de apă fiartă, adaugă cinci căţei de usturoi pisat. Cu această infuzie fă inhalaţie 10-15 minute. Datorită uleiurilor volatile conţinute de usturoi, prin inhalare, agenţii patogeni vor fi distruşi.
  • Zdrobeşte sau taie foarte mărunt cinci căţei de usturoi. Adaugă patru linguriţe cu vârf de zahăr. Pune amestecul într-o oală şi adaugă apă până îl acoperi complet. Încălzeşte-l, lasă să infuzeze cinci minute, după care strecoară. Consumă întreaga cantitate de sirop de usturoi pe parcursul zilei.

Sursa foto: ThinkstockPhotos