Urzicile ajută la detoxifierea organismului. Reglează menstruația și activitatea hormonală. Protejează ficatul și fierea. Micșorează simptomele neplăcute în menopauză și te ajută să ai un ten cât mai frumos. Calmează inflamațiile și durerile în caz de hemoroizi. Scad tensiunea arterială. Îmbunătățesc sănătatea plămânilor.

Citește și: Remedii naturale pe care le poți folosi în timpul sarcinii

Urzicile combat anemia

Conținutul ridicat în vitamina C și fier face ca urzica să stimuleze producția de globule roșii. Vitamina C ajută la asimilarea fierului, în timp ce acesta este o componentă esențială a hemoglobinei. Un aport optim combate anemia. În plus, îmbunătățește circulația sangvină și a inimii. Ajută la vindecarea rapidă a rănilor sau la cicatrizarea operațiilor. Este recomandată și în caz de oboseală cronică, slăbiciune generală a mușchilor, epuizare, dificultăți cognitive și dureri de cap.

Urzicile previn piatra la rinichi

Urzica are efect diuretic. Totodată, are calitatea de a proteja rinichii și vezica urinară în mai multe moduri. Poate fi un adjuvant în eliminarea pietrelor la rinichi sau vezică sau poate preîntâmpina formarea lor. Ca diuretic, duce la îndepărtarea rapidă a toxinelor și excesului de lichide care provoacă edem (inclusiv umflarea membrelor). În plus, un studiu arată că poate proteja împotriva infecțiilor urinare.

Urzicile au efect antiinflamator în reumatism

Substanțele active din urzică acționează ca antiinflamator și cercetătorii germani au arătat că poate avea efect antireumatic. Poate calma durerile musculare și pe cele provocate de artrită. Un consum crescut de urzici sau suplimente alimentare cu această plantă pot ameliora condiția bolnavilor de gută.

Citește și: Leacuri mănăstireşti pentru reumatism

Urzicile previn osteoporoza

Borul este un alt mineral care se găsește din belșug în urzică. Acesta este vital pentru menținerea calciului în oase. Poate încetini procesul de instalare al osteoporozei. Dacă adaugi la acest efect cel de reglare hormonală, înțelegi de ce femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză ar trebui să consume din belșug această plantă.

Alte boli în care se recomandată să consumi urzici

Este indicată și în tratarea a numeroase afecțiuni respiratorii: febră, astm bronșic, alergii sezoniere și altele.

mbunătățește sănătatea prostatei. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, prostata se poate mări provocând nenumărate neplăceri. Elementele chimice din rădăcina urzică previn această problemă, dar nu o pot trata dacă deja a apărut. Totuși, pot reduce frecvența nevoii de a urina.

  • Folosită extern, urzica poate reduce severitatea manifestărilor în acnee și poate preveni infecțiile bacteriene ale pielii. Datorită proprietăților sale antioxidante, poate grăbi vindecarea rănilor și reduce cicatricile. Are și efect de antiîmbătrânire, reducând ridurile și petele pigmentare.

Urzicile au numeroase acțiuni benefice

Dr. farmacist Ovidiu BojorUrzicile au acțiune antiinflamatoare, sedativă, diuretic-depurativă, expectorantă, antidiareică și vasoconstrictoare. În fitoterapia tradițională se utiliza în tricomonoză, candidoze şi prostatite. Aceste acţiuni necesită confirmare ştiinţifică. Florile sunt indicate pentru proprietăţile expectorante, emoliente şi astringente. Empiric, se mai recomandă şi în dismenoree (perturbaţii dureroase in timpul ciclului), în inflamaţiile prostatei şi în leucoree. Se prepară o infuzie dintr-una sau două linguriţe de flori la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Nu prezintă contraindicaţii,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com