„Urzica, prin conținutul ei ridicat în fier, dă rezultate bune în tratamentul anemiei”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor, care adaugă: „Este indicată și în stări de oboseală, astenie, depresie, anxietate și insomnie. Este de folos și în reumatism, tratarea acneei și în alergiile la polen. Infuziile de frunze proaspete ajută la vindecarea arsurilor. Ceaiul din frunze uscate de urzică este minunat în zilele reci de iarnă.”

Indicații:

✽ stări de convalescență pentru că întărește imunitatea;

✽ îmbunătățește vederea;

✽ poate fi folosită ca adjuvant în trata rea afec țiunilor pulmonare, provoacă ex pecto rația și eliberarea căilor respiratorii;

✽ combate tusea (indicată în guturai, bronșite, astm bronșic);

✽ ulcer (oprește hemoragiile);

✽ avitaminoză;

✽ bolile și infl amațiile căilor urinare, retenția urinară patologică;

✽ constipație, având efect ușor laxativ;

✽ ajută în cazuri de „bilă leneșă”;

✽ stimulează metabolismul și combate obezitatea (poate fi folosită cu succes ca adjuvant în cure de slăbire);

✽ combate diareea, dizenteria și stările infl amatorii ale mucoasei tubului digestiv;

✽ „îm pros pătează” sângele, sti mu lând formarea eritrocitelor, leu co ci te lor și trombocitelor; fl uidifi că sângele și scade conținutul de glucoză din sânge (fi ind de ajutor în diabet);

✽ probleme de prostată etc.

Contraindicații

Chiar dacă are atâtea acțiuni bene fi ce, urzica are și contraindicații. Trebuie să fi i atentă dacă o fo lo sești pe o durată mai mare de timp, pen tru că efectul ei depurativ poate elimina prea mult potasiu din corp, așa că ar fi bine să fi i atentă să ai un aport sufi cient din acest mineral. Poate determina contracțiile uterului, așa că urzica trebuie evitată de femeile însărcinate.

Cum folosești urzica în scopuri terapeutice

Cel mai bine este să faci o cură de urzici proaspete primăvara. Se poate folosi ca atare în mâncăruri sau ciorbe, dar cel mai bine este să o mănânci crudă. Să nu te temi că te vei înțepa. O speli bine, după care o toci mărunt. O amesteci cu puțin ulei de măsline și lămâie și o poți mânca pe pâine. Este o bunătate! Acum, că am stabilit meniul pentru la primăvară, nu e cazul să crezi că nu poți folosi calitățile benefi ce ale urzicii și în această perioadă. Poți face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi. Mai este folosită și în prepararea remediilor homeopate. Se folosește sub formă de tinctură în tratarea adenomului de prostată. Pentru reumatism și răni se pot face cataplasme, comprese sau băi locale cu ceai concentrat de urzică (infuzie din trei-cinci linguri la o cană cu apă). Un leac mai puțin plăcut în reumatism, dar foarte util, este frecarea zonei dureroase cu frunze proaspete de urzică.

OPREȘTE ANDROPAUZA

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

„Are un conținut ridicat în provitamina A, vitamina B2, C, K, siliciu și zinc. În rădăcină au fost identificate vitaminele A, C, B2 și K, acid folic, clorofilă, beta-caroten, săruri de calciu, fier, mangan, siliciu ș.a. Tradițional, tinctura și decoctul din rădăcină de urzică erau folosite ca adjuvant în tratarea afecțiunilor prostatei. Extractul uscat din rădăcină de urzică scade semnificativ hormonul care declanșează andropauza. Are rezultate remarcabile în afecțiunile urinare și renale. I se atribuie un rol important în oprirea hemoragiilor interne și diminuarea menstruației excesive.”

Iti recomandam si aceste retete cu urzici delicioase. Merita sa le incerci!

Sursa foto: flickr.com