”Infecțiile nazale, ale gâtului și ale plămânilor răspund foarte bine la tratamentele cu uleiuri esențiale”, spune Ovidiu Bojor. ”Inhalațiile constituie o cale foarte eficientă pentru a beneficia de proprietățile lor terapeutice. Prin inspirare, uleiurile esențiale sunt absorbite de în circulația sangvină mult mai rapid decât prin aplicațiile pe cale bucală”, scrie specialistul în cartea ”Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice”.

 

Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator. Astm bronșic

– cuișoare, hamei, isop, lavandă, mentă, mirt, rozmarin, cimbru

Acestea pot fi folosite ca inhalație sau în lampa de aromaterapie. Totodată, se poate prepara o tinctură.

 

Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator. Bronșită

În bronșite, se recomandă uleiul esențial obținut din Angelică (numai din rădăcini), ulei esențial de anason, busuioc, camfor, eucalipt, cuișoare, brad alb, isop, mentă, lavandă, măghiran, rozmarin, pin, lemn de cceai chinezesc, cimbru.

Citește și: Soluții pentru infecțiile respiratorii. Sfaturi de la cei mai buni specialiști în medicină alternativă din România

Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator. Guturai și gripă

În guturai și chiar gripa cu manifestări bronhopulmonare se recomandă fie uleiuri esențiale, fie infuzii obținute din scorțișoară, cuișoare, boabe de piper negru, măghiran, sovârv, lavandă, coriandru, anason, boabe de ienupăr, flori de tei și de soc. Se pun ingredintele pe care le aveți acasă în părți egale. Se folosește o lingură din acest amestec la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Simptomele ar trebui să dispară după două-trei zile de tratament.

 

Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator. Tuse cronicizată

În tusea cronicizată, aromaterapia recomandă balsamul canadian, chiparosul, iarba-mare, conurile de hamei, isopul, iasomia, menta, mirtul, lemnul de santal și Styraxul. Din aceste plante, în lipsa uleiului esențial se pot prepara infuzii dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

 

Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator. Laringite și durere în gât

 

Pentru laringite și dureri ale căilor respiratorii superioare, aromaterpia recomandă balsamul canadian, uleiul de bergamota, eucalipt, Geranium, ghimbir, isop, lavandă, mirth, alte conifere, salvie, cimbru, lemn de Santhal sau lemn de ceai chinezesc. Din toate aceste uleiuri se prepară în alcool de 70 º o tinctură care să conțină 10 % plantă. Se iau 10-20 picături în puțină apă caldă.

 

Cum poți folosi uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator

Extern:

– în apa de baie;

– loțiuni;

– masaje locale sau generale;

Intern, în diluții convenabile.

 

Atenție! Uleiurile esențiale în afecțiunile aparatului respirator nu pot fi utilizate pentru a trata probleme medicale grave sau afecțiuni de ordin psihologic.

Uite cum sa prepari un ceai de lavanda aromat!

Sursa foto: 123rf.com