Uleiurile esențiale îți pot susține organismul în lupta cu boala și pot ameliora simptomele neplăcute. Bineînțeles, dacă nu apar îmbunătățiri majore în două-trei zile sau starea de sănătate se înrăutățește, ar trebui să mergi la medic. Chiar dacă folosești uleiuri esențiale pentru răceli și tuse, dacă temperatura crește prea mult, trebuie consultat de urgență un specialist.

Previi răcelile cu un stil de viață sănătos

Pe lângă folosirea uleiurilor esențiale pentru răceli și tuse, ai nevoie și de un stil de viață sănătos. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și pentru a grăbi vindecarea, este esențial și să ai un stil de viață sănătos, care să implice:

 • o alimentație echilibrată cu cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi;
 • exercițiu fizic în aer liber la lumina zilei;
 • renunțarea la fumat;
 • reducerea consumului de alcool;
 • ocolirea zonelor poluate din oraș, pe cât posibil.

Beneficii și precauții atunci când folosești uleiuri esențiale pentru răceli și tuse

Se spune că răcelile tratate trec într-o săptămână, iar cele netratate în 7 zile. De cele mai multe ori, nu poți face decît să aștepți să te vindeci, iar corpul să lupte singur cu boala. Totuși, se pot ameliora simptomele. Iar unele uleiuri esențiale difuzate în aer pot să prevină îmbolnăvirea celorlalți membri ai familiei. Pot acționa și pentru desfundarea nasului și pentru reducerea durerilor de cap. Unele uleiuri au proprietăți antivirale. Astfel, ajută la tratarea infecțiilor și la reducerea febrei. Atunci când le folosești, ar trebui să ții cont de câteva precauții. Nu toate uleiurile pot fi aplicate pe piele sau ingerate. Cel mai bine ar fi să nu le iei pe cale internă. În sarcină, trebuie să-ți întrebi medicul, chiar și atunci când le folosești extern sau în aromaterapie.

Citește și: Cum să previi și să tratezi gripa și guturaiul prin metode naturale

Cum să folosești uleiuri esențiale pentru răceli și tuse

Atunci când ai guturai sau tușești, o inhalație este binevenită. Adaugă 4-5 picături în apă fierbinte și stai cu capul acoperit cu un prosop deasupra vasului respectiv. Mai poți adăuga ulei esențial în apa de baie sau pe o batistă. De asemenea, este indicată în lampa de aromaterapie din camera bolnavului. Totodată, pot ajuta la relaxare și asigura un somn bun. Odihna suficientă grăbește vindecarea. Poate fi adăugat și atunci când faci comprese sau într-un ulei de masă (de măsline, de floarea-soarelui, de rapiță etc.) și apoi aplicat pe piele.

Ce spun studiile despre uleiuri esențiale pentru răceli și tuse

Nu există foarte multe cercetări științifice despre aplicarea uleiurilor esențiale la oameni pentru a trata gripa. Totuși, există dovezi că anumite uleiuri esențiale au proprietăți antivirale, pot calma simptomele și cresc gradul de confort. Un studiu asupra unui ulei esențial care conținea cuișoare, portocală sălbatică și scorțișoară arată că acesta are efect antiviral. Un alt studiu care a luat în considerare mai multe uleiuri esențiale a observat calitățile antibacteriene, antifungice și antivirale ale acestora.

Citește și: Cum folosești corect uleiurile esențiale

10 uleiuri esențiale pentru răceli și tuse

 • Lămâie – desfundă nasul.
 • – Lavandă – relaxează, asigură odihna, calmează durerile de cap.
 • – Menta – calmează tusea; poate ajuta la tratarea sinuzitei și a infecțiilor în gât;
 • – Cimbru – efect antibacterian; adjuvant în tratarea infecțiilor respiratorii;
 • – Arbore de ceai – antibacterian; combate infecțiile;
 • – Mușețel – combate simtomele de răceală și gripă;
 • – Cuișoare – efect antiviral și antifungic;
 • – Scorțișoară – poate fi folosit pentru a curăța suprafețe infectate sau aerul din camera bolnavului;
 • – Rozmarin – poate fi pus în lampa de aromaterapie în camera bolnavului pentru grăbirea vindecării și prevenirea îmbolnăvirii celorlalți membri ai familiei.

O solutie pentru a scapa de tuse este sa bei ceai de ceapa!

 

Uleiuri esențiale pentru răceli și tuse. Antiseptice și expectorante

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Feniculul este recomandat ca antiseptic şi expectorant în bronşite. Extern, uleiul esențial se folosește în aromaterapie sub formă de aerosoli sau unguente. Uleiul esențial de brad alb este utilizat în special ca expectorant. În fitobalneologie, se utilizează pentru efectele sale analgezice, antitusive, deodorante și tonice. Uleiul esenţial de brad intră în compoziţia unor creme sau în inhalaţii cu ulei esenţial sub formă de aerosoli. Uleiul esențial de busuioc are acţiune expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecţioase. Se folosește sub formă de aerosoli. Este indicat în bronşite, tuse, otalgii şi sinuzite. Este stimulant al sistemului imunitar în guturai, gripă, boli infecţioasc. Se folosește și sub formă de inhalaţii, frecţii, unguente. Este iritant al pielii în cantităţi mari și contraindicat în timpul sarcinii,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com