Există mai multe moduri de a prepara uleiul de argan. Cel tradițional constă în prăjirea sâmburilor de argan și apoi presarea lor pentru a produce uleiul. Metodele industriale procesează sâmburii fără să-i prelucreze termic. Atunci când uleiul de argan este presat la rece, nefiltrat și fără a folosi chimicale care să ajute la extracție se obține uleiul organic, cel mai bun pentru îngrijirea tenului și pentru folosirea lui în scop terapeutic.

Proprietățile terapeutice ale uleiului de argan

  • Emoliente – hidratează tenul uscat;
  • Cicatrizante – grăbește vindecarea rănilor;
  • Anti-seboreice – e mai ciudat să crezi că un ulei poate ajuta tenul gras și să reducă excesul de sebuum, dar așa se întâmplă. În plus, ca urmare a tratamentului extern cu ulei de argan, acneea dispare;
  • Anti-îmbătrânire – acesta este – poate – cel mai cunoscut efect al uleiului de argan. Acționează ca atare pentru că este un bun antioxidant și reduce deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Acest efect este dat atât de tratamentul extern, cât și de cel intern;
  • Protejează ficatul, crește secreția de bilă;
  • Poate întârzia apariția cancerului. Inhibă celulele canceroase deja existente;
  • Scade valoarea ”colesterolului rău”;
  • Previne apariția ateriosclerozei.

Uleiul de argan poate combate cancerul

Studii recente constată faptul că uleiul de argan poate preveni instalarea cancerului. Are abilitatea de a inhiba sau întârzia creșterea celulelor canceroase în cazul cancerului de prostată. Această calitate este atribuită prezenței polifenolilor și sterolilor în compoziția sa. Chiar dacă nu s-au făcut cercetări mai extinse în ce privește alte tipuri de cancer, este posibil să fie benefic.

Protejează sănătatea inimii

Pentru aportul de grăsimi bune, uleiul de argan protejează inima. Folosirea lui zilnică în alimentație poate preveni un infarct. În plus, împiedică formarea plăcii pe artere, prevenind arterioscleroza. Ajută și la controlul hipertensiunii.

Uleiul de argan scade glicemia

S-a mai constatat că uleiul de argan poate reduce hiperglicemia și scădea efectele negative ale acesteia. Uleiul de argan poate fi consumat în alimentație. Cel mai bine îl folosești pentru a prepara sosul salatelor. Datorită antioxidanților pe care îi conține, consumul regulat de ulei de argan protejează corpul de efectul negativ al radicalilor liberi.

Citește și:

Uleiul de marula – ce beneficii are pentru organism

Uleiul de cocos pentru păr

Sursa foto: 123rf.com