Dedicându-te altora, nu numai că vei trăi mai mult, dar s-ar putea să ajungi și să-ți petreci anii următori într-o lume ceva mai bună și mai amabilă. Acesta este unul dintre uimitoarele beneficii ale altruismului.

Avantajele de a te purta frumos

Puii de om se nasc deosebit de vulnerabili. Aceștia necesită îngrijiri deosebite. Pentru a se asigura că mamele și tații nu vor abandona aceste creaturi plăpânde, natura ne-a echipat cu două sisteme: unul care generează recompense și celălalt care reduce stresul.

În mijlocul creierului nostru este o zonă care este activată de lucruri precum ajutarea altora, donarea de bani pentru caritate și îngrijirea copiilor. Zonele creierului legate de recompensă se activează atunci când câștigi la un joc, dar și atunci când ai grijă de ceilalți. Totodată, acest lucru scade nivelul de stres. Un studiu realizat pe bunici care aveau grijă de sugari a arătat că această activitate reduce nivelul de cortizol din salivă. Aceasta s-ar putea traduce în beneficii pentru sănătate precum un risc redus de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și osteoporoză.

Rezultatul este o veste bună. Indiferent dacă suntem sau nu părinți, altruismul practicat zi de zi ne poate reduce stresul, ne poate spori sănătatea și ne poate ajuta să trăim mai mult.

Citește și: De ce este bine să-ți lași copilul să se joace în noroi

Uimitoarele beneficii ale altruismului: reduce stresul

O modalitate prin care îngrijirea altora poate inhiba stresul este prin diminuarea activității amigdalei, centrul creierului pentru emoții, comportament emoțional și motivație și perturbarea conexiunilor sale cu răspunsul de luptă sau fugă care generează stresul. Când adulții aud scâncelile unui copil, răspunsul amigdalei este temperat, permițându-le să aibă grijă de cei mici fără să se epuizeze.

Citește și: Fructele galbene – 8 motive să le mănânci în fiecare zi

Voluntariatul îți salvează viața

Experimentele confirmă faptul că voluntariatul ține inflamația la distanță. La un liceu din vestul Canadei, elevii au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a fost voluntar, ajutând copiii în programele de după școală. Al doilea nu a făcut asta. Când s-au comparat probele de sânge, a apărut o imagine clară: persoanele care au lucrat ca voluntari aveau niveluri semnificativ mai scăzute ale unui marker inflamator numit interleukină. Nivelurile ridicate de interleukină pot însemna dublu riscul de moarte în următorii cinci ani.

Dacă nu poți lucra ca voluntar, totuși, poți să te bucuri și tu de uimitoarele beneficii ale altruismului. Poți face donații în bani pentru cauze umanitare sau poți să ai grijă de membrii familiei tale. Chiar și actele simple de bunătate de zi cu zi pe care le facem semenilor ne fac să fim mai sănătoși.

Sursa foto: 123rf.com