Tulsi (Ocimum sanctum), cunoscut și sub denumirea de busuioc sfânt, este o plantă medicinală folosită în Ayurveda. Este un ”văr” al busuiocului pe care îl folosim în bucătărie, originar din India și Asia de Sud-Est. Este considerată o plantă adaptogenă, care ajută la adaptarea organismului la stres și stimulează energia. Poate fi băut în loc de cafea, dar nu are cofeină. Totuși, în comerț se poate găsi în combinație cu ceai negru sau verde. Trebuie să eviți aceste produse dacă ai contraindicații. În plus, se găsesc capsule care conțin tulsi. Folosește-le pe cele standardizate, aprobate de Ministerul Sănătății.

Citește și: Plante indiene pentru stres și anxietate. Folosește-le pentru a fi calmă și echilibrată!

Ce conține tulsi

Planta tulsi conține o serie de compuși benefici, printre care:

Eugenol: o terpenă cu proprietăți de calmare a durerii, întâlnită și în uleiul de cuișoare;
Acid ursolic și rosmarinic: compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-îmbătrânire;
Apigenina: un flavonoid care ajută organismul să elimine deșeurile la nivel celular;
Luteină: un carotenoid antioxidant important pentru sănătatea ochilor
Ocimumozide A și B: compuși care reduc stresul și echilibrează neurotransmițătorii serotonină și dopamină.

Tulsi, adjuvant în afecțiuni respiratorii

În medicina alternativă, tulsi este utilizat de obicei pentru astm, bronșită, artrită, răceli și gripă.

Poate ameliora simptomele de astm, bronșită, răceli, congestie pulmonară, tuse, gripă, sinuzită, dureri în gât etc. Pentru a-ți curăța sinusurile, inhalează aburul dintr-o ceașcă proaspătă de ceai de tulsi înainte de a-l bea.

Citește și: Semințele de busuioc dulce. 12 beneficii pe care le au acestea pentru organism

Tulsi scade tensiunea arterială și reduce stresul

Consumul regulat de tulsi poate scădea tensiunea arterială. Reglează și valorile colesterolului prin reglarea nivelului de cortizol. Astfel, reduce riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte boli conexe. De asemenea, ajută la ameliorarea durerilor de cap. Poate reduce anxietatea și depresia. Consumul regulat poate duce la un somn mai bun. Într-un studiu realizat în 2008 pe 35 de adulți cu tulburare de anxietate generalizată, cercetătorii au descoperit că administrarea de tulsi sub formă de capsule de două ori pe zi timp de 60 de zile a redus semnificativ nivelul de anxietate. Subiecții au raportat, de asemenea, că au simțit niveluri mai mici de stres și depresie. Un alt studiu efectuat cu adulți sănătoși a constatat că Tulsi poate calma stresul și poate îmbunătăți funcțiile cognitive, precum viteza de reacție.

Tulsi tratează tulburările gastrointestinale

Tulsi poate fi utilizat pentru a trata indigestia, paraziții intestinali, ulcerul gastric, vărsăturile și crampele stomacale sau menstruale. De asemenea, poate reduce durerea de la pietrele la rinichi și ar putea ajuta la prevenirea acestora.

Citește și: Care sunt beneficiile busuiocului pentru sănătate. Află ce spune dr. farmacist Ovidiu Bojor

Cum se prepară ceaiul de tulsi

Pentru a prepara un ceai delicios și sănătos, toarnă o cană cu apă fierbinte peste o jumătate de linguriță de frunze de tulsi uscate sau o treime de linguriță de pulbere de tulsi. Acoperă și lasă la infuzat timp de cel puțin 20 de minute. Strecoară, adaugă miere după gust și savurează.

Efecte secundare posibile ale busuiocului indian (tulsi)

Tulsi poate scădea glicemia și ar trebui să fie utilizat cu precauție la persoanele care au diabet zaharat și iau medicamente care scad nivelul de zahăr din sânge. Este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează. Totodată, atât femeile, cât și bărbații care încearcă să conceapă un copil nu trebuie să folosească tulsi, deoarece poate afecta capacitatea de reproducere.

Tulsi protejează organismul


T
ulsi (Ocimum sanctum) este o plantă folosită în medicina ayurvedică. Există dovezi medicale că planta poate reduce stresul fizic, chimic, metabolic și psihologic. Protejează organele și țesuturile împotriva poluanților industriali și a metalelor grele. Susține organismul în caz de efort fizic prelungit. Tulsi s-a dovedit, de asemenea, să contracareze stresul metabolic prin normalizarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelurilor lipidice. Are efecte pozitive asupra memoriei și funcției cognitive și prin proprietățile sale anxiolitice și antidepresive. Are efect antimicrobian, care include o serie întreagă de agenți patogeni. Aceasta sugerează că poate fi folosit la prepararea dezinfectanților, a apei de gură, precum și la vindecarea rănilor sau conservarea produselor alimentare. Tulsi conține eugenol, o substanță care se găsește și în uleiul esențial de cuișoare. În timp ce cantități mici de eugenol pot preveni deteriorarea ficatului, în cantități mai mari acesta poate provoca leziuni hepatice. Supradozajul poate provoca simptome precum greață, diaree, bătăi rapide ale inimii sau convulsii.

Sursa foto: 123rf.com