Ficatul este un organ foarte important de care depinde buna funcționare a organismului. De multe ori, nu ne gândim și îl otrăvim cu tot felul de mâncăruri grase care îi fac rău. Ar fi bine să sari în ajutorul lui în primul rând eliminând din meniul tău ceea ce l-ar putea afecta.

Există plante care ajută ficatul să funcționeze, stimulându-l să lucreze la capacitate maximă. Armurariul, rostopasca și anghinarea sunt binecunoscute pentru efectul lor benefic. Află cum să le folosești astfel încât să te simți plină de energie și bolile hepatice să devină ceva de domeniul trecutului.

Armurariul protejează ficatul

Fructele de armurariu conțin silimarină, substanță care protejează membrana celulei hepatice, stimulează regenerarea ei și formarea de noi celule, reduce absorbția locală de toxine și mărește capacitatea de detoxifiere. În plus, stimulează digestia. Studii recente arată că extractul de armurariu are acțiune antioxidantă și antitumorală. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă această plantă în hepatita acută și cronică, în ciroză şi în insuficienţă hepatică. Se administrează sub formă de comprimate care conțin silimarină sau se poate prepara o infuzie dintr-o linguriţă de fructe de armurariu, proaspăt măcinate, la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi: prima înainte de micul dejun, după care stai culcată pe partea dreaptă timp de 20 de minute. A doua cană se bea în două rânduri: prima jumătate după masa de prânz şi a doua după cină. Cura durează două sâptămâni. Se poate relua după două săptămâni de pauză. Există cazuri rare în care persoanele sunt sensibile la silimarină și prezintă reacții alergice. Atunci, tratamentul este contraindicat. Mai poate avea și o acțiune blândă laxativă în unele cazuri, dar fără efecte secundare.

Anghinarea scade colesterolul

Anghinarea este o altă plantă benefică ficatului. Stimulează secreția și evacuarea bilei, îmbunătățind digestia. Normalizează valorile colesterolului și ale trigliceridelor, pentru că ajută la eliminarea acestuia. Este indicată în disfuncţii hepatobiliare, în special în insuficienţa biliară, colecistitec subacute şi cronice, în inflamaţii ale căilor biliare, hepatite subacute, cronice, preciroză și în hipercolesterolemii. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. După două săptămâni se poate mări cantitatea la două lingurițe și se mai continuă tratamentul maxim două săptămâni. Se mai poate lua și sub formă de extracte de la farmacie sau de la magazinele cu produse naturale. Se folosește conform prospectului. Este contraindicată administrarea anghinarei în obstrucție biliară și insuficiență hepatocelulară gravă. În cazul litiazei biliare, este nevoie să consulți medicul înainte de utilizare.

Sursa foto: 123rf.com / Cai Liang