Dr. Liana Comșa, medic primar, medicină generală, specializat în medicină tradițională chineză îți recomandă și câteva preparate naturale pe care să le ai la tine pentru sănătatea ta și a celor dragi.
Remediile homeopate de prim-ajutor
Remediile homeopate pot trata o gamă largă de afecțiuni și au avantajul de a nu avea contraindicații și a fi extrem de ușor de transportat, nefiind deloc voluminoase. Se iau conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Dr Liana Comșa a făcut o listă de astfel de preparate pe care ar fi bine să le iei la tine:
Alium Cepa – răceală;
Aconitum – răceală, gripă, atacuri de panică după accident, insolație, dureri de cap, dureri cu senzație de arsură la stomac;
Belladona – dureri de cap, febră, gripă, inflamații, insolație, dureri intense agravate la lumină sau la mișcare (lipsa setei indică acest remediu);
Apis Mellifica – înțepături de insecte, mușcături, urticarii;
Urtica Urens – contact cu meduze;
Rhus Toxicodendron – dureri articulare, de spate, oboseală sau suprasolicitare;
Arnica Montana – traumatisme, contuzii, accidente;
Nux Vomica – greață;
Cocculus sau Tabacum – rău de mișcare;
Arsenicum Album sau Chamomila – diaree, dureri de stomac, stări de vomă.
Produse naturiste în trusa medicală
În caz de indigestii, balonare sau flatulență, medicul recomandă ceaiurile de gălbenele, mușețel și cărbunele vegetal. Ceaiul de gălbenele este indicat și în caz de migrene ușoare sau de dureri menstruale. Crema de gălbenele este foarte utilă în caz de lovituri, zgârieturi, înțepături de insecte pentru că are efect de accelerare a cicatrizării rănilor. Ceaiul de mușețel este util și în caz de insomnii, inducând un somn ușor și liniștit. Câteva picături de ulei de mușețel în apa de gargară te pot ajuta să scapi de dureri în gât, pentru că este un bun dezinfectant. Astfel, microbii care ar putea declanșa o răceală în toată regula sunt eliminați. Cărbunele vegetal are capacitatea de a absorbi bacteriile sau substanțele toxice ingerate sau rezultate din metabolism. În plus, are calitatea de a scădea febra.
Măsură de prevedere
”Trusa de prim ajutor pentru vacanță este o măsură de prevedere care de multe ori se dovedește a fi foarte utilă. Ea trebuie să acopere o gamă destul de largă de situații neprevăzute – afecțiuni ale aparatului digestiv, respirator, traumatisme minore, rău de mișcare, etc. Pe lângă medicamentele pe care le luăm în mod curent, este bine ca în trusa de vacanță să avem și câteva medicamente homeopate care ne pot scoate din impas. Trebuie să ții cont că, dacă simptomele nu se ameliorează, trebuie să te adresezi medicilor din zonă pentru investigații suplimentare și un consult de specialitate.”