Trei plante medicinale pe care le poți culege în vacanță. Coada șoricelului – Achillea millefolium

Unde o găsești:

Creşte atât în locuri însorite cât şi umbrite, din zona de şes până în cea montană din întreaga ţară. Se recoltează părţile acriene ale plantei cu inflorescenţe.

Acțiune: Ajută corpul sa combată febra. Scade tensiunea arterială și tonifică vasele de sânge. Stimulează digestia. Are efect antiseptic și tratează infecțiile. Grăbește vindecarea rănilor. Este indicată în enterocolite, gastrite, răceala și gripă, amigdalită, diaree, hemoragie internă și hemoroizi, iritație intestinală. Nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării.

Uz intern: se lasă la infuzat, timp de 10-15 minute, una-două lingurițe de plantă uscată într-o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi. Atunci când febra este ridicată se bea câte o cană la fiecare ora. Se poate folosi și sub formă de tinctură: doi până la patru ml în puțină apă de trei ori pe zi.

Citește și: Plante medicinale pe care le poti cultiva ușor

Trei plante medicinale pe care le poți culege în vacanță. Sânziene galbene (Gallium verum)

Au acțiune antispastică, sedativă, diuretic-depurativă, laxativă şi afrodisiacă. Preparatele din această plantă au efecte favorabile asupra circulaţiei şi a vaselor capilare. Au și efect uşor sedativ. Se recomandă în ascite, cistite, gută, reumatism, tulburări minore ale somnului şi în impotenţă. Nu prezintă contraindicații.

Uz intern: Se prepară o infuzie dintr-o lingură din părţile terminale ale plantei recoltate în timpul înfloririi, la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Se mai pot folosi sub formă de pulbere, din flori măcinate fin cu râșnița de cafea și, apoi, cernute. Se ia câte o linguriță de trei ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțina apă.

Citește și: Plante medicinale românești care au același efect ca plante minune exotice scumpe

Trei plante medicinale pe care le poți culege în vacanță. Rostopasca (Chelidonium majus)

Unde o găsești: Crește pe soluri nisipoase, în păduri, tufişuri, la marginea gardurilor sau printre ruine, de la câmpie până la munte. Se recoltează tulpinile, frunzele și florile.

Acțiune: Unii dintre alcaloizii pe care-i conţine planta au acţiune sedativa şi narcotică asupra centrilor nervoşi superiori, de tipul papaverinei. Extractele apoase sau hidroalcoolice au efect coleretic-colagog, fiind recomandate în afecţiunile hepatice cronice şi în ciroza.

Uz intern: sub formă de infuzie, obţinută din două linguriţe plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zilc. Doza maximă adminsă este de un gram de plantă la 24 de ore. Rostopasca intră în compoziția a numeroase ceaiuri medicinale şi în produse farmaceutice care se iau conform indicațiilor de pe prospect.

Uz extern: Sucul proaspăt se aplică pe negi câte șapte zile consecutiv. Bătăturile se tamponează cu tinctură de rostopască.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com