Plante pentru echilibrul sistemului endocrin. Măceșele

”Măceșele au un conținut-record de vitamina C, care este o substanţă absolut necesară în desfăşurarea normală a celor mai importante procese biologice. Printre altele, ajută la sinteza hormonilor corticosuprarenali. Se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-una sau două lingurițe de parte cărnoasă uscată la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Nu prezintă contraindicații”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Plante pentru echilibrul sistemului endocrin. Aloe Vera

Gelul de Aloe vera conţine și el enzime şi fitohormoni cu rol important în metabolismul celular. Accelerează metabolismul, ajută stomacul și intestinul să funcționeze mai bine, favorizează absorbția alimentelor și detoxifică organismul. Se consumă suc de aloe vera. Se poate produce în casă prin pasarea la blender a frunzelor. Se iau câte una-două linguri (adulți) sau o linguriță (copii) de suc proaspăt, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă.

Ce să NU mănânci dacă ai dereglări hormonale

Plante pentru echilibrul sistemului endocrin. Cicoarea

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Cicoarea reduce colesterolul din sânge, fapt care ajută și la reglarea sistemului endocrin. În plus, uleiul esenţial şi rășinile din această plantă, pe lângă proprietăţile diuretice şi laxative, au o uşoară acţiune hipoglicemiantă şi antitiroidiană,” adaugă specialistul. Se face un decoct dintr-una sau două lingurițe de amestec de rădăcină, frunze și flori. Se fierb timp de 5 minute într-un litru de apă. Se beau două căni pe zi, înainte de masa de prânz și de seară. Se mai găsește și sub formă de preparate instant.

Citește și: Glanda nu te lasă să slăbești?

Sursa foto: 123rf.com