Când nu ai medicamente acasă sau ești plecată din țară și nu poți cumpăra fără rețetă, află cum te poți trata cu ce ai la îndemână, cu leacuri din cămară.

Leacuri din cămară: bicarbonatul de sodiu

Este bine știută acțiunea bicarbonatului de sodiu în hiperaciditatea gastrică. Ajută la tratarea arsurilor stomacale și a balonărilor. Dizolvă o linguriță plină cu bicarbonat de sodiu dizolvată într-un pahar cu apă. Acest lichid reglează ph-ul stomacal. Majoritatea alimentelor pe bază de proteină animală, grăsimi, produse procesate, produc aciditate. Aciditatea provoacă un disconfort major, dureri abdominale și balonare. De aceea, după o masă copioasă sau dacă știi că ai frecvent aceste probleme, bea un pahar de apă cu bicarbonat.

Leacuri din cămară: tarhonul îmbunătățește digestia

Dacă ai probleme cu digestia sau cu ficatul, folosește tarhon. Are un efect stimulent asupra apetitului şi digestiei, fără, însă, să irite stomacul. Este de ajutor și în buna funcționare a ficatului. Frunzele de tarhon sunt, totodată, diuretice. De aceea sunt indicate în reumatism. Fluidifică secreţiile bronhice, așa că sunt un bun expectorant, indicat în probleme pulmonare. Se consumă, ca atare, în salate sau mâncare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se bea după mesele principale.

Leacuri din cămară: orezul combate diareea

Este știut că atunci când ești deranjat la stomac mănânci orez, dar din el se mai poate face „apa de orez”, remediu puternic împotriva diareei. Se prepară fierbând 30 g orez (o lingură cu vârf) într-un litru de apă până la înjumătățirea cantității. Se bea strecurată și se poate da și sugarilor.

Leacuri din cămară: busuiocul tratează răceala

Sigur ai prin cămară busuioc. Această plantă tratează o sumă întreagă de probleme medicale, dar este foarte cunoscut pentru calitatea sa de a trata guturaiul. În plus, este indicat împotriva bronșitei acute și cronice, febrei, colicilor intestinale, balonărilor, pentru stimularea digestiei, ca antiseptic intestinal, diuretic, antiinflamator renal și al intestinului subțire, antiseptic pulmonar, antifungic. Calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Mai este recomandat femeilor înainte de naștere și în timpul alăptării.

Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și salate. Sunt numeroase rețete care recomandă folosirea busuiocului sub formă de infuzie (una-două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Ceaiul se poate utiliza extern sub formă de gargară în candidozele bucale sau pentru irigații și băi de șezut în cazul celor vaginale.

Leacuri din cămară: oțetul ameliorează migrenele

Oțetul era folosit ca leac din cele mai vechi timpuri. Cel de mere, rezultat din fermentarea sucului, este cel mai indicat. Pentru tratarea migrenelor, mai ales cele cauzate de problemele ficatului sau ale bilei, se bea un pahar cu apă în care au fost amestecate două lingurițe de oțet. Dacă ți se pare prea acru, poți adăuga o linguriță de miere. Mai ajută frecția cu oțet la tâmple și deasupra cefei, precum și inspirarea timp de 5 minute a vaporilor dintr-o sticluță ținută în dreptul nasului.

Sursa foto: pinterest.com