Nu sunt de ignorat nici factorii care agravează paradontoza. Stresul este unul dintre aceștia. Persoanele afectate au un sistem imunitar care nu funcționează la parametrii optimi, ceea ce face ca bacteria care cauzează boala să se instaleze și să se înmulțească mai ușor. Așa că încearcă să te relaxezi și să nu pui totul la inimă. O plimbare de o jumătate de oră pe zi printr-un parc te poate ajuta să lași grijile de o parte. În plus, dacă ești fumătoare ar fi bine să renunți și pentru a preveni paradontoza. Consumatorii de tutun au mai multe riscuri de a face o boală a gingiilor care nu răspunde bine la tratament și duce la pierderea dinților.

Apa sărată, dezinfectant

Soluția cu apă sărată dezinfectează gura și elimină sau previne apariția plăcii bacteriene. Reduce inflamația gingiilor și poate vindeca abcesele. Dizolvă jumătate de linguriță de sare de mare neiodată într-o cană cu apă călduță. Amestecă până se dizolvă. Clătește-ți gura timp de 30 de secunde cu acest preparat. Repetă de mai multe ori. Ar fi bine ca acesta să devină un obicei pentru după periaj pe care să-l faci dimineața și seara.

Ceaiuri împotriva infecțiilor

Acidul tanic pe care îl conține ceaiul verde are proprietăți astringente. Poate fi un bun adjuvant în tratarea infecțiilor gingivale. După ce a fost infuzat, lasă pliculețul de ceai să se răcească. Apoi, aplică-l direct pe gingii și ține-l acolo pentru 5 minute. Acest procedeu este mai eficient decât dacă bei ceaiul. Mai poți face spălături bucale cu ceai de mușețel concentrat, care are acţiune antiseptică și antiinflamatorie. Se face o infuzie concentrată din trei linguri de plantă la o cană cu apă și se clătește gura cu lichidul călduț de trei-patru ori pe zi.

Masaj binefăcător

Mierea are efecte antibacteriene și antiseptice. De aceea, este și ea de folos. După perierea dinților, masează gingiile afectate cu puțină miere. Din cauza conținutului ridicat în glucide, ai grijă să nu nu atingi dinții. Mai poți face o pastă din suc de lămâie și sare, în cantități egale. Se amestecă bine și aplică pe gingii. Se lasă câteva minute, după care se clătește bine. Ține cont că și masarea gingiilor este de folos pentru că îmbunătățește circulația sângelui.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Îmbunătățirea circulației locale

„Paradontoza este un proces de retracție a gingiilor și de descoperire a dinților, care poate genera căderea lor. Pentru prevenirea acestui fenomen este de folos hreanul. Acesta are efect în stimularea circulației locale. Este revulsiv, aducând aflux de sânge la nivelul gingiilor. Astfel, poate fi folosit ca adjuvant în paradontoză. Recomand mestecarea unei bucăți de rădăcină în fiecare zi. Se mai pot face masaje ale gingiei cu ulei de măsline. În India, Malaezia și Indochina, infuzia din frunze și scoarța ramurilor de mango se folosesc ca apă de gură în caz de stomatite și paradontoză.”

Sursa foto: Eric Schmuttenmaer / flickr.com