O criză de astm este rareori provocată de alimentație, dar există dovezi că anumiți nutrienți pot avea un impact negativ sau pozitiv asupra reacțiilor alergice. Totodată, există și alergii alimentare care se manifestă, de obicei, cutanat. De aceea, cei care au această problemă trebuie să evite alimentele care le declașează. Uneori, trebuie să fii atentă la eticheta produselor pe care le cumperi. Chiar și urme de alergen (substanța în cantitate foarte mică) îți pot provoca o criză.

Alimente de ajutor

S-a constatat că vitamina C (din citrice, roșii, fructe de pădure, ardei, salată etc.) și acizii grași Omega 3 (care se găsesc în somon, macrou, sardine, nuci, ulei presat la rece etc.) ajută la diminuarea simptomelor în astm sau alergii. Quercetinul, un flavonoid care se găsește în ceaiul negru sau verde, ceapă, mere și multe alte fructe și legume, inhibă producția de histamină. Cei care suferă de astm bronșic ar putea avea o deficiență de vitamina B6 sau magneziu. Pentru ca să te asiguri că ai un aport suficient ar trebui să consumi zilnic cereale integrale, semințe, nuci, migdale, cartofi, banane, mere, legume verzi, fasole, linte, drojdie de bere, fructe de mare, carne de pui, porc sau vită.

Tehnici de respirație pentru astm bronșic

Poți apela și la kinetoterapie. De exemplu, tehnica Alexander ajută întregul corp să aibă o poziție cât mai sănătoasă, acest lucru ajutând și respirația. Există tehnici de relaxare a tensiunii musculare care nu vindecă astmul, dar pot face crizele mai ușoare. O altă metodă care ameliorează semnificativ simptomele de astm și alergii respiratorii este Buteyko, Aceasta constă în exerciții de respirație. S-a observat că cei care o practică au mai puține crize și recurg mai rar la medicație. Dacă nu te poți adresa unui specialist care să te învețe metoda, poți încerca, timp de câteva minute, să respiri adânc și rar, ținând spatele drept. Pentru a avea rezultate, ar trebui să faci asta timp de câteva minute, în fiecare zi. În plus, activitatea fizică ușoară este și ea de ajutor. Găsește un sport care să-ți placă sau mergi pe jos în parcuri sau zone nepoluate.

Plante antihistaminice

Persoanele care au afecţiuni pulmonare provocate de alergii (rinită alergică, astm bronşic alergic) se vor simţi mai bine dacă iau o combinaţie de tincturi de trei-fraţi-pătaţi, urzică, brusture, lavandă şi coada-şoricelului. Trei-fraţi-pătaţi este un foarte bun depurativ, curăţă sângele de toxine, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice. De aceea, are o acţiune antialergică şi antiasmatică. Pe lângă tinctură, poți face un macerat de trei-frați-pătați, preparat după cum urmează: pui într-un vas de porţelan sau din sticlă (nu din metal sau plastic) două-trei linguri de plantă mărunţită la o jumătate de litru de apă. Se lasă acoperit de seara până dimineaţa, după care se strecoară. Din planta rămasă, se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se lasă la fiert timp de o jumătate de oră. Se strecoară și, după ce s-a răcit, se combină lichidul obţinut prin fierbere şi cel prin macerare şi se bea întreaga cantitate în decursul unei zile. Infuzia se prepară mai rapid dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se beau două căni pe zi într-o cură care poate dura maxim o lună de zile.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Remedii din cămară

”În astm bronșic și alergii se recomandă un regim igieno-dietetic prin care se evită factorii alergici (posibili declanşatori ai crizelor, care vor trebui identificaţi în prealabil prin numeroase teste alergologice). În plus, recomand, infuzie din hrean 15-30 g la un litru care apoi se lasă la macerat timp de 12 ore. Se beau două căni pe zi, între mese. Ar bine să bei și câte 100-200 ml suc de morcov dimineața. Siropul de ridiche este și el de un real ajutor. Se poate prepara presărând zahăr (sau, mai bine, miere) pe câteva felii de ridichi. Siropul strâns după 24 de ore se strecoară și se administrează trei-patru lingurițe pe zi. Se mai poate prepara scobind ridichea, după care o umpli cu zahăr și hrean. Se coace la cuptor, apoi se scurge sucul pe care îl lasă.”

Sursa: flickr.com