Vertijul sau senzațiile de amețeală pot limita activitățile unei persoane, chiar dacă nu sunt semnul unei afecțiuni grave. Pe lângă medicamentele alopate, poți folosi tratamente naturale pentru stări de amețeală. În plus, atunci când ai amețeli ar trebui să te așezi imediat, pentru a reduce riscul de cădere și rănire.

Citește și: Ce boli ascund stările de amețeală? Situațiile în care trebuie să te prezinți urgent la medic

Cauzele vertijului

Amețeala poate defini o multitudine de simptome: vedere tulbure, senzație de leșin, vertij (senzația de rotire) sau dezechilibru (instabilitate la mers). Pentru că aceste simptome pot avea cauze diferite, medicii specializați folosesc chestionare cu întrebări țintite pentru a afla cauza și a da un tratament”, spune dr. Andreea Haritinian, medic primar O.R.L. Cele mai întâlnite cauze sunt” hipotensiunea, dezechilibrele hormonale, medicamentele cu efect sedativ sau antialergice. Există, însă, și alte probleme de sănătate care pot da aceste simptome: afecțiuni neurologice, ale urechii interne sau afecțiuni oftalmologice.

Tratamente naturale pentru stări de amețeală. Alimentația potrivită


Există alimente care pot ameliora simptomele, dar și altele care pot declanșa stările de amețeală. Dacă ai astfel de probleme, evită alimentele afumate sau conservate, pâinea, brânza (mai ales cea fermentată). Există persoane care pot avea probleme din cauza consumului de ciocolată, ouă, ficat sau rinichi. De ajutor sunt migdalele, laptele, iaurtul natural, carnea de vită, pui sau porc, peștele proaspăt, conopida, varza, varza de Brusselles, mazărea, ciupercile, portocalele, piersicile și prunele. Deshidratarea, chiar și ușoară, poate provoca simptome de vertij. Corpul are nevoie de 8 până la 12 căni de lichid pe zi. Cea mai bună este apa. Evită cafeina și ceaiurile diuretice. Acestea cresc cantitatea de apă și sare pe care corpul o expulzează ca urină. De aceea, pot provoca deshidratare și amețeli. Atât oțetul de mere, cât și mierea se consideră că au proprietăți curative pentru a stimula circulația sangvină din zona creierului. Se adaugă două lingurițe de oțet și una de miere la un pahar de apă. Se beau două-trei căni pe zi, după masă.

Citește și: Tratamente naturale pentru durere în gât. Folosește-le pentru a te simți mai bine

Tratamente naturale pentru stări de amețeală: Uleiurile esentiale potrivite

Diferite uleiuri esențiale, atunci când sunt aplicate local sau inhalate, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de amețeală, dar și de greață sau dureri de cap care le însoțesc. Cele mai potrivite pentru această problemă sunt uleiurile esențiale de mentă, ghimbir, lavandă și lămâie. Le poți adăuga într-un difuzor în casă sau mașină. Le mai poți dilua într-un ulei purtător (de floarea-soarelui, măsline, susan etc.) înainte de a fi aplicate local, în zona frunții și a tâmplelor. Presopunctura poate fi și ea de ajutor. Aplică aceleași concepte ca și acupunctura, dar este fără ace. Poate ajuta la gestionarea vertijului. O metodă obișnuită este masarea unui punct de presiune situat în cele două tendoane dintre antebrațul interior și încheietura mâinii. Poți folosi și în acest caz uleiuri esențiale.

Tratamente naturale pentru stări de amețeală: Terapie prin mișcare

Atunci când este vorba de afecțiuni ale urechii interne, tratamentul poate consta în manevre de repoziționare, asemănătoare unui tratament chiropractic. Trebuie facute numai la indicațiile unui specialist. Nu exista o manevră « universală ». Trebuie indentificată exact la care ureche este problema și care senzor a fost afectat. Dacă facem manevra greșită, riscăm agravăm simptomele. În unele cazuri, se recomandă reeducarea vestibulară, o serie de exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului. Ideal ar fi să se alcătuiască un program personalizat, sub supravegherea unui specialist. Există însă și o serie de activități fizice pe care le poate practica oricine și care vor îmbunătăți starea generală și vor preveni crizele în viitor. Orice activitate fizică ajută: mersul pe jos, exerciții pilates, tai-chi, orice sport cu mingea (ping-pong, tenis, volei etc.),” spune dr. Andreea Haritinian.

 

Tratamente naturale pentru stări de amețeală: Suplimente alimentare

Ca tratament profilactic, medicul recomandă ”suplimentarea vitaminei D. Ghimbirul tratează greața care se asociază frecvent senzației de vertij și este eficient și în răul de mișcare. Sunt de folos și suplimentele alimentare pe bază de magneziu, vitaminele din grupul B (în special B2, B6 și acid folic), co-enzima Q10 și alți antioxidanți. Acidul alfa lipoic și acizi grași Omega pot ajute în migrena vestibulară, dar și în hidropsul endolimfatic (altă afecțiune a urechii interne). Vasodilatatoare cerebrale, cum este Ginko biloba, îmbunătățesc circulația la nivelul creierului, dar și la nivelul urechii interne.

 

Sursa foto: 123rf.com