Ne bucurăm, pe cât putem, de soare și de vacanță, dar uneori putem exagera. Insolația este una dintre problemele verii. Află care sunt cele mai bune tratamente naturale pentru insolație.

Cel mai bine ar fi să previi insolația. Îmbracă-te adecvat, în haine din materiale naturale și de culoare deschisă. Acoperă-ți capul cu o pălărie. Nu te expune la soare în perioada 12-16 și nu sta prea mult dacă este caniculă. Consumă suficiente lichide (apă, suc naturale din fructe și ceai din plante).  Ai grijă că alcoolul și băuturile care conțin cofeină duc la deshidratare și afectează abilitatea corpului de a-și regla temperatura. În plus, poți folosi tratamente naturale pentru insolație.

Soluții de rehidratare

Printre cele mai eficiente tratamente naturale pentru insolație, se află și soluțiile de rehidratare preparate în casă. Îți poți face o soluție de rehidratare dacă plănuiești să stai foarte mult afară și e caniculă. Amestecă o linguriță de zahăr, puțină sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Adaugă 200-300 ml de apă. Mai poți pune și lămâie sau alte sucuri naturale din fructe. Sarea ajută la reținerea apei în organism. Zahărul îți dă energia de care are corpul nevoie pentru a-și menține temperatura normală. Bicarbonatul de sodiu contribuie la menținerea echilibrului electroliților și a mineralelor din corp.

Tratamente naturale pentru insolație: Suc de ceapă


Sucul de ceapă este unul dintre cele mai bune remedii pentru insolație. Medicina ayurvedică îl recomandă pentru astfel de probleme. Aplică suc de ceapă în spatele urechilor și pe piept. Ajută la scăderea temperaturii corporale. Rade o ceapă și stoarce zeama rămasă. Mai poți adăuga curcumină și miere. Poți folosi ceapa și în salate pentru că este de ajutor și pe cale internă.

Citește și: 5 trucuri când stai la plajă

Leacuri din cămară pentru insolație

Prunele sunt o sursă excelentă de antioxidanți și au calități antiinflamatoare și pot fi o sursă de tratamente naturale pentru insolație. Ajută la calmarea inflamației în caz de insolație. Totodată ajută la rehidratarea corpului. Le poți consuma ca atare sau sub formă de suc proaspăt stors. Iaurtul este o bună sursă de probiotice și ajută la refacerea rezervei de vitamine și minerale care au fost eliminate prin transpirație excesivă. Un alt remediu care te poate ajuta este oțetul de mere. Adăugă câteva picături de oțet de mere în sucul de fructe sau amestecă-l cu apă rece. Poți adăuga o linguriță de miere sau zahăr. Acesta ajută la refacerea rezervei de minerale și electroliților care se pierd.

Tratamente naturale pentru insolație: Fructe exotice

Pune în blender câteva frunze mărunțite de coriandru sau pătrunjel și mentă. Adaugă apă și puțin zahăr. Este un remediu ușor de preparat acasă pentru a reduce temperatura corpului.  Amestecă niște praf de lemn de santal și aplică-l pe frunte și piept. Alternativ, masează fruntea cu puțin ulei din lemn de santal. De asemenea, poți utiliza uleiul de santal pentru a calma pielea iritată. Apa de cocos este și ea bogată în vitamine, minerale și electroliți. Astfel, ajută la rehidratare. Mai poți prepara o băutură răcoritoare care va acționa ca un tonic. Pune în blender bucăți de mango și puține condimente cum sunt curcumina sau feniculul.

Citește și: Primul ajutor în caz de insolație

Soluții din medicina tradițională pentru insolație

”Cartofii sunt un remediu simplu şi eficace contra arsurilor şi insolaţiilor, precum şi în unele forme de iritaţii ale pielii. Recomand cataplasme cu tuberculi cruzi raşi, contra arsurilor şi a insolaţiilor. Utilizaţi în special în gemoterapie, mugurii de plop au efect antiseptic, antiinflamator şi analgezic. Extern, preparatele pe bază de muguri plopi sunt folosite în arsuri solare ușoare și insolație. Intern, se prepară o infuzie sau un decoct dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extern, se folosesc produse farmaceutice cu un conținut de 20-30% extract de muguri de plop. Această plantă este contraindicată celor cu alergie la propolis. Ca efecte secundare, pot apărea  reacţii alergice cutanate. Alte contraindicaţii nu prezintă, nici în sarcină sau alăptare,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Atenție!

Înainte de apariția insolației, persoana se simte obosită din cauza căldurii. Dacă nu se iau măsuri de protecție, se poate ajunge la insolație. Semnele de început ale acesteia sunt epuizarea fizică și durerile puternice de cap. Alte simptome sunt: temperatură crescută (uneori și peste 40º), confuzie, letargie sau neliniște extremă și anxietate, pielea încinsă și foarte uscată, puls rapid, respirație superficială și rapidă, persoana nu mai transpiră, are greață, vărsături sau diaree, suferă de amețeală sau are o stare de leșin. Insolația nu este o problemă care să fie ignorată și tratată cu ușurință. În cazuri grave, dacă simptomele sunt puternice, febra este mare, bolnavul nu își revine după câteva ore sau dacă este vorba de un cardiac, o persoană în vârstă sau un copil mai mic de trei ani, trebuie să suni la salvare, nu să folosești tratamente naturale pentru insolație.