Bărbații pot avea diverse probleme ale spermei, dar femeile pot avea probleme hormonale diverse, chisturi ovariene, endometrioză și alte afecțiuni care pot îngreuna sau face imposibilă concepția ori pot cauza pierderea sarcinii pe parcurs. De aceea, dacă te confrunți cu infertilitatea, este nevoie să faci numeroase investigații la diverși specialițti (ginecolog, endocrinolog, hematolog etc.) pentru a vedea care este problema. În schimb, soțul tău va rezolva totul printr-o simplă vizită la urolog și o spermogramă. După aceea, veți urma tratamentul indicat de medic. Pe lângă acesta, poți beneficia de înțelepciunea străveche și de plante folosite de mii de ani.

Echilibrarea sistemului endocrin

„Dacă nu există ovulație sau este foarte rară, este necesar un tratament care echilibrează sistemul endocrin, hrănește aparatul reproducător și stimulează circulația sangvină locală”, spune dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, care recomandă ca, în acest scop, să fie asociate metode blânde de detoxifiere, alimentația echilibrată și consistentă cu masajul. În acest scop, trebuie excluse și alcoolul, cafeaua, zahărul și alimentele procesate. Masajul poate fi integral sau doar pelvin și se vor folosi diverse tipuri de uleiuri sau unguente.

Stimularea ovulației

„Cea mai importantă plantă care favorizează fertilitatea feminină din medicina tradițională indiană este Shatawari. Nu se recomandă însa în caz de hiperestrogenism”, spune specialistul care mai recomandă „una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante care au un impact pozitiv asupra ovulației: Lemnul lui Avram, numit științific Vitex Agnus Castus. Există cazuri consemnate în literatura medicală de femei care sufereau de amenoree și care, în urma administrării acestei plante, au început să aibă menstruație regulată. La fel, la loc de cinste stă și Dong Quai, planta utilizată în medicina tradițională chineză. Este recunoscuta că este unul din cele mai puternice tonice feminine, indicate in infertilitate. Purifică sângele și stimulează circulația la nivelul sistemului reproducător. Reglează echilibrul endocrin și este indicată în cazul ciclurilor anovulatorii”. Aceste plante se găsesc sub formă de tinctură sau alte preparate în farmacii sau magazinele cu produse naturale. Se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj sau după sfatul medicului.

Îmbunătățirea calității spermei

„Din practică, am observat că problema sterilității masculine este mai ușor de tratat”, spune Dr. Răduță. „Abordările terapeutice includ utilizarea unor plante cum ar fi: ashwaganda (un excelent adaptogen, nervin, întineritor, afroidsiac, restabilește vigoarea, energia și vitalitatea), colții babei (fortifică sistemul reproducător masculin; există studii care au demonstrat efectul pozitiv în oligozoospermie) sau maca (plantă utilizată tradițional pentru creșterea fertilității, energiei, vitalității, duce la creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității lor).”

Dr. Cristina Răduță,  Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Cristina Răduță, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Endometrioza, abordare complexă

„Chisturile ovariene și endometrioza sunt probleme de sănătate care necesită o abordare mai complexă. Tratamentul lor trebuie să fie aplicat o perioada mai îndelungată și sunt abordate remedii fitoterapice antiinflamatorii, care reduc formarea de aderențe, antitumorale, detoxifiante (mai ales care actionează la nivelul ficatului). Nu în ultimul rând este nevoie de plante sedative, nervine, tonice cerebrale pentru o mai bună gestionare a stresului și a emoțiilor. Poți folosi valeriană, passiflora. În cazul unor antecedente de avort spontan, se corectează dacă este necesar nivelul general de vitalitate și vigoare al organismului. Se mai investighează dacă nu cumva există traume și un nivel ridicat de stres. Vor fi administrare remedii fitoterapice cu efect antispastic uterin (calin, yam) și plante relaxante.”