Stilul de viață își poate pune serios amprenta asupra procesului concepției unui copil. Cu toate acestea, sensibilitatea organismului la factorii nocivi din mediu este diferită, impactul fiind, de asemenea, diferit. De altfel, cauzele feminine ale infertilității sunt multiple și se manifestă diferit de la o persoana la alta. Dacă suferi de această problemă, ar trebui să mergi la un medic ginecolog specializat în tratarea infertilității. În plus, poți folosi tratamente naturale pentru infertilitate.

Cauzele infertilității

 „Din punct de vedere statistic, cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină sunt: inflamații pelvine cronice, deseori fără simptome clinice; obstrucții complete sau incomplete ale trompelor uterine; tulburări endocrine, de obicei minore, dar care influențează procesul ovulației; factorii de mediu – stresul, prin creșterea hormonilor specifici care pot influența ovulațiile; oboseala; poluarea chimică și electromagnetică (laptopuri, televizoare, smartphone, vopsele de păr, detergenți, parfumuri etc).”, aflăm de la dr. Dr. George Vasilescu, medic senior în ginecologie și specialist în fertilitate.

Se știe că stilul de viață modern implică suprasolicitarea organismului. Acest fapt nu este benefic pentru fertilitate. Hormonii de stres interferează cu cei implicați în obținerea și menținerea sarcinii. Poluarea atmosferică (fumătorii activi și pasivi) este un dușman de temut pentru sănătate, în general, dar și pentru fertilitate. Alimentația este un alt factor. Supraponderabilitatea, dar și greutatea sub limită influențează negativ ovulațiile, și prin urmare, fertilitatea.

Citește și: Cauze pentru infertilitatea secundară. Cum tratezi problema

Tratamente pentru fertilitate, alopate și alternative

Cel mai important tratament este cel cauzal (tratamentul cauzei infertilitatii), dacă acesta a fost stabilit. „De exemplu, dacă s-a stabilit că infertilitatea este cauza unei probleme a trompelor uterine, se va încerca remedierea acelei probleme. De asemenea, dacă la baza infertilității se află tulburarea endocrină, se va trata acea problemă. În schimb, cazurile de infertilitate care nu au o cauză cunoscută, sunt mai dificil de evaluat terapeutic. Există câteva categorii de tratamente alopate care, de regulă, se parcurg într-o anumită ordine terapeutică ce poate fi adaptată specificului fiecărui caz în parte. Cea mai simplă metodă alopată constă în stimularea ovariană controlată (pastile sau injecții)”, spune specialistul.

Se încearcă să se obțină o sarcină prin contact dirijat (urmărirea ovulației). Apoi, dacă nu reușește, ”se poate apela la inseminarea artificială. Se recomandă maximum 5 inseminări, după care metoda trebuie abandonată, și se poate apela la fertilizarea in vitro. Tratamente naturale pentru infertilitate includ metodele alternative, nonalopate. Acestea se adresează cauzelor ușoare de infertilitate și constau în tratamente balneare, acupunctură, homeopatie, apifitoterapie.”, completează dr. Vasilescu.

Citește și: La băi se scapă de infertilitate

Tratamente naturale pentru infertilitate la Sovata

Calitatea nămolului (sapropelic peloidogen) extras din apa Lacului Ursu, apa sărată din același lac precum și alte terapii fizice asociate , toate acestea măresc șansa de a obține o sarcină. De asemenea, la Sovata se mai tratează inflamațiile și infecțiile cronice ale aparatului genital feminin precum și simptomele menopauzei. La baza tratamentului se află tamponul cu nămol. Are un efect antiinflamator pe sfera genitală, având același efect și asupra încheieturilor (reumatism, artroze).

Citește și: Tratamente naturale pentru rană pe col

Tratamente naturale pentru infertilitate. Recomandări și contraindicații

„Terapiile naturale pentru fertilitate sunt recomandate persoanelor care doresc tratamente blânde, fără efecte secundare (cazuri simple, ușoare). Aceste terapii sunt recomandate, de asemenea, ca etapă pregătitoare pentru inseminare/FIV. Șansele de reușită cresc cu aproximativ 10 procente pentru fiecare caz. Referitor la contraindicații, acestea includ boli maligne aflate în evoluție și în perioada celor 5 ani de supraveghere post tratament, boli endocrine grave, dezechilibre metabolice severe, chisturi ovariene mari, fibroame voluminoase.”, încheie dr. George Vasilescu.

Sursa foto: 123rf.com