Pe lângă vizita necesară la pediatru și la psihiatru, dacă este cazul, poți folosi și tratamente naturale pentru copiii hiperactivi. Citește despre alimentele care liniștesc copiii agitați și include-le în alimentația lor. Apelează și la suplimente alimentare sau plante cu efect de liniștire, dacă medicul curant confirmă că i le poți administra. Oferă-le seara ceai de mușețel sau de tei. În plus, există și alte tratamente naturale pentru copiii hiperactivi.

Citește și: Traumele copilăriei pot fi luate drept ADHD

Tratamente naturale pentru copiii hiperactivi: Alimente cu efect sedativ

Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă câteva alimente care pot avea efect calmant în caz de ADHD la copii, dar au efect bun și în caz de ADHD la adulți (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție la adulți). Avantajul este că aceste tratamente naturale pentru copiii hiperactivi pot fi date oricărui copil, după diversificare. Celelalte menționate vor fi administrate doar copiilor peste trei ani și doar cu acordul medicului pediatru.

  • Un măr mâncat seara are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Îl va ajuta să doarmă mai bine.
  • Cireşele se consumă ca atare, întreg sezonul de coacere. Se mai poate face o infuzie din o lingură de cireşe uscate la o cană cu apă.
  • Mandarinele — efectul se explică prin conţinutul ridicat în brom. Se consumă ca atare.
  • Piersicul — se folosesc florile, foarte utile şi în acelaşi timp foarte plăcute pentru copiii cu nervozitate crescută. Se face o infuzie dintr-o lingură de flori de piersic la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Mai poți prepara un sirop dintr-o infuzie concentrată (100 g flori la 1 litru). Se adaugă o greutate egală de zahăr sau miere. Se fierbe până ajunge la o consistenţa siropoasă. Se iau 20-30 g pe zi.
  • Porumbarul — sunt recomandate florile, în special pentru copiii cu iritabilitate crescută dublată de constipaţie. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de flori la o cană. Se beau două-trei căni pe zi.
  • Prunele sunt recomandate copiilor uşor irascibili. Se consumă ca atare. În plus, poți face o infuzie dintr-o prună şi o smochină la 100 ml apă. Se administrează zilnic.
  • Seminţele de mărar sunt sedative nervoase generale precum şi antispastice. Se face un decoct dintr-o linguriţă de seminţe fierte într-o cană de lapte, care se bea în cursul unei zile.
  • Pătlăgelele vinete, consumate în preparate culinare.
  • Salata verde, consumată ca atare, folosită abundent mai ales la masa de seară. Se mai face un decoct din 60-80 g de salată la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile.
  • Varza – Cure de suc, un pahar pe zi între mese.

Tratamente naturale pentru copiii hiperactivi: Floarea pasiunii combate anxietatea

Floarea pasiunii este folosită ca sedativ și anxiolitic. Se găsește în compoziția unor suplimente alimentare sau siropuri pentru copii. Mai este indicată pentru tratarea insomniei, a tulburărilor gastrice, tahicardiei sau a astmului bronșic pe fond nervos. Totodată, este un bun remediu pentru deficitul de atenție, sindrom hiperkinetic sau isterie. Mai există și ceaiuri sedative pentru copii care conțin floarea pasiunii alături de roiniță, lavandă și sunătoare. Întreabă medicul curant dacă vrei să folosești aceste plante pentru tratamentul copilului tău.

Tratamente naturale pentru copiii hiperactivi: Ceaiuri sedative

Dr. farmacist Ovidiu BojorTeiul este recomandat și el, datorită proprietăților sedative nervoase, în insomnii. Poate fi administrat și copiilor și nu prezintă contraindicații. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori de tei la o cana cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Ceaiul din flori de mușețel ajută la calmarea nervoasă și induce un somn liniștit. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com