Tahicardia reprezintă pulsul crescut cu mai mult de 100 de bătăi pe minut, iar bradicardia este pulsul lent, cu mai puțin de 60 de bătăi pe minut. Pentru că există numeroase afecțiuni care pot provoca aritmiile, este bine să mergi la medic pentru a primi un diagnostic adecvat. Pe lângă tratamentul alopat, poți beneficia de terapii alternative cum sunt acupresura sau acupunctura. Fitoterapia vine și ea cu propuneri de plante și tratamente naturale pentru aritmii cardiace. Leacurile îți pot ajuta inima să funcționeze mai bine.

Ceai de mere cu rozmarin

Substanțele volatile din rozmarin stimulează inima să funcționeze mai bine. Mărul, bogat în vitamina C, susține funcționarea sistemului circulator. Fierbe o linguriţă de bucăţi de mere uscate într-o cană cu apă. După ce iei de pe foc, adaugă rozmarinul şi lasă la infuzat timp de 5 minute. În plus, acest ceai are o acțiune de relaxare, care face să dispară simptomele cauzate de stres.

Tratamente naturale pentru aritmii cardiace: Ungurașul

Ungurașul (Marrubium vulgare) este o plantă indicată pentru această problemă de către acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”Extractele din părţile aeriene superioare recoltate în timpul înfloririi au efecte pozitive în aritmia cardiacă. Este și un bun stimulent al ficatului. Mai este indicat în bronşite acute şi anorexie. Se administrează sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi înaintea meselor principale. Nu prezintă contraindicații,” spune specialistul.

Citește și: Cele mai bune tonice cardiace naturale

Valeriana relaxează

Valeriana este cunoscută pentră că intră în compoziția a numeroase tratamente naturale pentru aritmii cardiace. Planta este indicată mai ales în afecţiunile cardiace dezvoltate pe fond nervos, cum ar fi aritmiile sau palpitaţiile. Este eficientă și în cazul cardiopatiei ischemice. Se poate administra şi sub formă de infuzie (o linguriţă la 200 ml de apă). Se bea treptat, cu înghiţituri mici, în cursul unei zile sau seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. În loc de ceai, mai poţi folosi şi pulbere de valeriană – câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi sau tinctură. Se administrează o linguriță de tinctură amestecată într-o jumătate de pahar cu apă de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Tratamente naturale pentru aritmii cardiace: Păducelul  

”Preparatele standardizate din flori şi frunze de paducel cresc contractibilitatea celulelor miocardului. Extractele apoase dilată vasele coronariene. Ajută la reglarea şi la frecvenţa ritmului cardiac. Au efectul de a inhiba aritmiile cardiace. S-a demonstrat, de asemenea, că extractele îmbogăţite în flavonoide cresc semnificativ fluxul sangvin.

În cazurile de insuficienţă cardiacă de stadiul II, s-au constatat rezultate pozitive, în urma administrării preparatelor pe bază de păducel. În acelaşi timp, creşte activitatca cardiacă şi descreşte rata presiunii cardiace. Sunt indicate în ischemia cardiacă, în cazurile uşoare de bradicardie, în tahicardia paroxistică, hipertensiune, arterioscleroză, ca vasodilatator coronarian, ca sedativ şi antispastic,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Există efecte negative în tratamentele balneare

Cum prepari un tratament natural pentru aritmii cardiace

În „farmacia casei” se poate folosi ”o infuzie preparată dintr-o linguriță rasă de flori şi frunze la o cană cu apă. Se bea treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Tinctura se prepară din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool dc 60°-70° prin macerare timp de 10 zile. Se iau câte 10-15 picături în puţină apă sau într-o linguriţă cu zahăr de trei ori pe zi. În prezent,
există produse fitoterapeutice standardizate pe bază de păducel”, observă specialistul.

Contraindicații ale tratamentelor naturale pentru aritmii cardiace. 

Atenţie! Valeriana și păducelul sunt contraindicate conducătorilor auto sau muncitorilor care manipulează utilaje, dacă urmează să exercite această activitate în următoarele două ore.

În cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel se vor utiliza numai la recomandarea medicului curant. Aceste produse sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează.

Sursa foto: 123rf.com