În primul rând, contează și atitudinea ta față de el. Nu te grăbi să condamni persoana în cauză. Alcoolismul este considerat de specialiști o boală cronică, iar printre cauze se numără și cele genetice sau organice (lipsa anumitor substanțe în corp). Iarăși, acest lucru nu îl absolvă cu totul de responsabilități. Ceea ce l-ar ajuta ar fi un tratament integrat care să cuprindă și psihoterapie.

Ajutor psihologic

Ca soție, fiică sau mamă a unui alcoolic, ar fi bine să ceri ajutorul specialiștilor și, dacă el vrea, poate intra într-un program de dezalcolizare. Totodată, cei care trăiesc alături de el sunt și ei afectați și, de aceea, în ascociațiile de alcoolici anonimi există și întâlniri speciale pentru rudele acestora care, de multe ori, dezvoltă o tulburare numită codependență, prin care întrețin viciul alcoolicului fără să își dorească asta și nu reușesc să ducă o viață împlinită din toate punctele de vedere.

Vitaminele B 12 și C, foarte importante în alcoolism

Pentru partea de dezechilibru nutrițional, tratamentul poate consta în a-i oferi remedii naturale care să compenseze carențele. Ține cont și de faptul că anumiți indivizi răspund mai bine acestui tratament, pe când alții nu. Dacă nu funcționează, va trebui schimbată abordarea. Oricum, persoana are mare nevoie de vitamina B12 care ajută la refacerea ficatului. Dacă acesta funcționează în parametri optimi, atunci s-ar putea ca pofta de alcool să se diminueze. Dar tocmai din cauza alcoolului, acest organ este afectat și persoana are carențe de vitamina B12. Deci, e un cerc vicios din care cu greu se poate ieși. Surse naturale de B12 sunt chlorella, spirulina, drojdia de bere inactivă, malţul, polenul, propolisul, borșul, puiul şi vita (mai ales ficatul și rinichii), gălbenuşul de ou, laptele, brânza, fructele de mare.

Sursa foto: thinkstockphotos.com