Acneea este o afecțiune a epidermei cauzată de hipersecreția glandelor sebacee. Porii se blochează și apar acele ”coșuri” inestetice și, uneori, dureroase. Se manifestă mai ales pe față, bărbie, decolteu sau spate. Află care sunt cele mai bune tratamente naturale pentru acnee.

 

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

 

Citește și: Cele mai bune remedii pentru cicatricele post acnee

Cauzele acneei

Înainte de a încerca să tratezi acneea, ar fi bune să-i cunoști cauzele. Cauza hipersecreției de sebum poate fi hormonală (hormonii de la pubertate, atât la fete, cât și la băieți, hormonii din sarcină), dar și folosirea contraceptivelor orale. Mai poate fi un răspuns al sistemului imunitar la o anumită bacterie care atacă tenul, dar și un dezechilibru al florei intestinale. Ar putea să fie și provocată de anumite produse cosmetice. De aceea, pentru tratare și prevenire se recomandă cosmetice fără parfum și cu un PH neutru.

Tratamente naturale pentru acnee: Alimentație sănătoasă

Alimentația poate fi hrană pentru acnee sau medicament pentru tratarea ei. Alimentația de tip modern poate provoca acnee. În Statele Unite 79-95% dintre adolescenți au acnee. La noi nu există o statistică, dar este o problemă care afectează, cu siguranță, numeroși tineri și nu numai. În culturi care adoptă alt gen de diete, cum sunt locuitorii din Noua Guinee, Paraguay sau Insula Okinawa, acneea este, practic, inexistentă chiar și la pubertate.

Cercetărorii spun că principalele alimente care provoacă această afecțiune sunt produsele lactate, carbohidrații rafinați, zahărul și produsele de tip fast-food. În cultura populară, ciocolata este incriminată și ea, dar este doar o jumătate de adevăr. Nu consumul de cacao provoacă acnee, ci conținutul de lapte și zahăr pe care cele mai multe tipuri de ciocolată îl conțin.

Tratamente naturale pentru acnee: Legume antiacneice

Există foarte multe remedii vegetale, în special legume, care ajută la tratarea aceastei afecţiuni”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”Unele dintre acestea sunt utilizate intern, pentru efectele lor depurative, altele sunt pentru uz extern — ca emoliente şi decongestive. Iată câteva din tratamentele recomandate de specialist:

  • Fasolea verde — în uz intern. Se consumă ca atare în preparate culinare uşoare, dar mai ales ca suc (100-200 g pe zi).
  • Napii — datorită proprietăţilor diuretice. Se consumă ca atare, sub formă de salată. Se poate face și infuzie dintr-o lingură de napi uscaţi şi bine mărunţiţi la o jumătate de litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile.
  • Prazul — în uz extern, datorită proprietăţilor emoliente şi decongestive. Se aplică pe locul dureros cataplasme cu frunze fierte, călduţe.
  • Tomatele — în uz extern. Se tamponează obrazul cu felii de tomate, de mai multe ori pe zi, timp de două-trei săptămâni.
  • Varza — în uz extern. Se fac loţionări repetate cu suc proaspăt, pe parcursul mai multor zile.

Tratamente naturale pentru acnee: Plante diuretic-depurative

Dr. farmacist Ovidiu BojorDatorită acţiunii diuretic-depurative, detoxifiantstimulante a secreţiilor hepato-biliare, brusturele (Arctium lappa) acţionează în diferite dermamopatii: acnee, dermatite seboreice, furunculoze etc. Se face un decoct din două linguriţe de rădăcină tocată mărunt, la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Se poate prepara și sub formă de macerat: patru linguri de rădăcină de brusture se lasă să stea timp de 8 ore într-un litru de apă la temperatura camerei. Se strecoară și se bea treptat în cursul unei zile. Fumărița (Fumaria officinalis) are și ea o acțiune diuretic-depurativă, colereticcolagogă şi antiacneică. Se utilizează numai sub formă de produse fitoterapeutice precis dozate, conform prospectelor care însoţesc produsele respective,” spune dr. Farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: flickr.com