Suntem obișnuite să folosim florile, frunzele sau rădăcinile unei plante pentru a prepara ceaiuri vindecătoare. Totuși, de la unii copaci și arbuști se folosește scoarța. Află de la dr. farmacist Ovidiu Bojor care sunt cele mai bune tratamente cu scoarță de copac.

Scoarţa de copac poate fi folosită pentru numeroase afecțiuni. Există numeroase tratamente cu scoarță de copac. ”Scoarța de alun se recomandă împotriva febrei. Are acțiune sudorifică și astringentă. Se prepară sub formă de decoct dintr-o linguriță de scoață mărunțită la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi”, spune dr. farmmacist Ovidiu Bojor. Un alt exemplu este scoarța de castan comestibil, care are efecte bune în diaree, datorită conținutului său bogat în tanin. ”Se face un decoct dintr-o lingură de scoarță mărunțită la o cană cu apă. Nu prezintă contraindicaţii”, adaugă specialistul care ne-a dezvăluit și alte plante a căror scoarță are proprietăți vindecătoare.

Citește și: Salcia, aspirina naturală. Cum îți recomandă dr. farmacist Ovidiu Bojor să o folosești

Tratamente cu scoarță de copac: Scoarța de călin, tonic cardiac

Scoarţa de călin conţine taninuri, la fel ca şi florile. Aceasta are acţiune calmantă şi spasmolitică. După unii autori, au proprietăţi cardiotonice şi acţiune antispastică asupra uterului gravid. Atât florile cât şi scoarţa sunt diuretice şi astringente. Pentru acţiunea calmantă, antispastică şi chiar cardiotonică, preparatele pe bază de flori şi scoarţă de călin se recomandă a fi utilizate limitat în cure de maximum 7 zile pe lună. Din scoarță se poate face un decoct din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau maximum două căni pe zi, în mai multe reprize. Respectând recomandările menţionate, nu prezintă contraindicaţii, dar cu utilizare limitată, nu în cure de lungă durată.

Tratamente cu scoarță de copac: Scoarța de crușin, anticonstipație

Scoarţa de cruşin, în funcţie de doză, este laxativă sau purgativă, datorită stimulării activităţii periastaltismului intestinal. Intră în compoziţia multor produse fitoterapeutice şi ceaiuri medicinale. Scoarţa de cruşin nu se utilizează în stare proaspătă. Se va lăsa un an la uscare sau va fi supusă unui tratament termic la 100°C timp de 15 minute”, explică farmacistul.

Pentru a o prepara, se face un decoct dintr-una sau două linguriţe de coajă mărunțită. Mai întâi se lasă la infuzat într-o cană cu apă fierbinte timp de o jumătate de oră. După aceea, se pune la foc mic timp de 15-20 minute. Completează apa după evaporare. Se bea o cană de ceai îndulcită cu miere înainte de culcare.

Contraidicațiile crușinului

Produsele pe bază de crușin nu se vor utiliza mai mult de o săptămână pe lună și doar în cazul constipațiilor grave. Sunt contraindicate în obstrucţiile intestinale, în inflamaţiile acut-intestinale, în boala Crohn, în colitele ulceroase, în apendicite şi în durerile abdominale de origine necunoscută. Nu se vor administra la copii sub 12 ani şi nici în timpul sarcinii şi alăptării. Alternativ în perioada de pauză, se vor folosi seminţe de in, ulei de parafină pentru uz intern, pâine graham etc.

Tratamente cu scoarță de copac: Salcia, efect analgezic

Salcia este precursorul aspirinei și acțiunea ei benefică etse cunoscută încă din Antichitate. Scoarţa de salcie conține salicina şi derivaţii ei. În organism, acesta se transformă în acid salicilic, cu acțiune antipiretică şi analgezică. Se recomandă în dureri reumatice, ca sedativ, în insomnii şi în durerile uterine. Se face un decoct din coajă mărunţită (două linguri la o cană cu apă). Se iau 5-6 linguri pe zi. Se poate administra şi sub formă de pulbere (scoarța măcinată) de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă. Nu prezintă contraindicații, decât la persoanele sensibile la aspirină.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com