Cartoful a fost adus din America de către conchistadori la ordinul regelui spaniol. Prima descriere a sa a fost făcută în 1550 de Pedro de Creza, tovarăş de călătorie al lui Pizzaro, cuceritorul Perului. El observă că, în zonele înalte şi umede de acolo, această plantă, sub denumirea de „papas”, era baza alimentaţiei incaşilor. Și nu numai atât, ei sunt primi care utilizau tratamente cu cartofi.

Cartofii au fost cultivați prima dată în Europa de un farmacist

Răspândirea cartofului în Europa s-a făcut destul de anevoie. La început oamenii consumau fructele, care erau toxice. De aceea, a fost interzisă consumarea lui. În Anglia a fost cultivată în grădinile de flori şi utilizată ca plantă medicinală. Era considerat un adevărat elixir de viaţă lungă. Meritele ameliorării şi răspândirii plantei îi revin farmacistului francez Parmentier (sec. al XVIII-lea), horticultor amator, care obtine cartofi cu tuberculi mari. El a pus o pază putenică în jurul unui teren cultivat cu cartofi, pentru a stimula curiozitatea şi… furtul în timpul nopţii. Astfel, s-a răspindit cartoful.

Ce conține cartoful

– Apă 74-75%,

proteine 2%,

– carbohidrați 19-22%,

lipide cca. 0,15%,

sodiu 445 mg%,

calciu 13 mg%,

fosfor 60 mg%,

fier 0,9 mg%,

vitamina A 5 ug%,

vitamina Bl 0,10 mg%,

vitamina B2 0,05 mg%,

vitamina B6 0,2 mg%,

niacină 1 mg%,

vitamina C 20 mg%,

acidul pantotenic de 0,3-0,6 mg%,

– acid folic 0,2 mg%.

– potasiu, magneziu, mangan, sulf şi cupru.

Sub aspect energetic, cartofii fără coajă conţin 85 kcal pentru fiecare 100 g, din care cantitatea de energie resorbită este de 94%.

Tratamente cu cartofi – Ce afecțiuni tratează

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Este indicat în regimul cardiacilor şi bolnavilor renali pentru proprietăţile sale diuretice. Este util inclusiv celor care au pietre la rinichi sau vezică. Pentru cardiaci, cartoful ajută la scăderea pulsului. În regimul diabeticilor, pâinea se poate înlocui cu cartofi consumați în cantitatea indicată de medicul nutriționist. Are efecte favorabile și provoacă scăderea glicemiei. Ajută și la tratarea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric, duodenal și a dispepsiilor. Se mai recomandă și celor care suferă de hemoroizi. Contrar părerilor generale potrivit cărora cartofii îngraşă, aceştia se recomandă în dieta împotriva obezităţii. Problema este modul de preparare prin prăjire sau sosurilor cu care sunt consumați. Constimaţi ca atare în preparate culinare uşoare, în special copţi sau fierţi în coajă.

Suc proaspăt, cu deosebire în afecţiuni gastrice.

 

Tratamente cu cartofi pentru uz extern

”Extern, cataplasmele cu cartofi fierți (răciți) reprezintă un excelent maturativ şi calmant în inflamații ale pielii şi contuzii. De asemenea, ei sunt un remediu simplu şi eficace contra arsurilor şi insolaţiilor. În acest scop, se fac cataplasme cu tuberculi cruzi raşi pe zona afectată. Pudră din făină de cartofi, presărată pe piele duce la atenuarea iritaţiilor. Pentru calmarea tusei uscate, se fac inhalații cu aburul înb care au fiert cartofii. Pentru edemele pleoapelor se fac aplicații locale cu cartofi fierți (la temperatura camerei)”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Tratamente homeopate pentru dureri de stomac

Sursa foto: 123rf.com