Toxiinfecția alimentară nu este o experiență plăcută, dar cele mai multe persoane afectate se refac repede și fără complicații. În principiu, cu ajutorul remediilor menționate vei scăpa de probleme. Totuși, dacă ai simptome de deshidratare (piele uscată sau fierbinte, urină închisă la culoare, uscăciune a gurii, oboseală sau slăbiciune, frisoane, amețeli, diminuarea transpirației etc.) timp de peste 24 de ore, cu toate că bei suficientă apă, ar trebui să mergi la medic.

Cum previi toxinfecția alimentară

Dacă știi că există în jurul tău cazuri de toxiinfecție alimentară, poți folosi mai multe metode de prevenire a ei:

  • consumă doar alimente din surse sigure, bine spălate și bine preparate;
  • dacă ai mașină de spălat vasele, folosește-o pe aceasta, în loc să le speli de mână;
  • spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun; gelurile de curățat fără apă nu sunt suficiente;
  • dacă un membru al familiei are deja afecțiunea, acesta ar trebui să stea izolat și, dacă este posibil, să folosească o baie separată.

Ghimbirul, antiinflamator

Pentru că are proprietăți antiinflamatoare, ghimbirul este un remediu eficient pentru toxiinfecția alimentară. În plus, calitățile sale antibacteriene luptă chiar cu cauza infecției. Este un foarte bun digestiv și combate greața, starea de vomă, crampele abdominale și balonarea. Va reduce și frecvența scaunelor diareice. Fierbe o bucată de circa un cm de ghimbir proaspăt în 300 ml de apă. Ia de pe foc, acoperă și lasă timp de 10 minute. Poți adăuga miere și lămâie, pentru gust. Se bea de câteva ori pe zi, până la însănătoșire. Mai poți mesteca ghimbir proaspăt de mai multe ori pe zi. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să evite acest tratament.

Menta, antispastică

Menta este o altă plantă folosită des pentru problemele stomacale. Are proprietăți antispastice, ajută la eliminarea gazelor și combate flatulența. Ajută la tratarea crampelor intestinale. Adaugă o linguriță de mentă uscată la o cană de apă fierbinte. Lasă acoperit timp de 10 minute. Bea câte o cană de cinci ori pe zi, între mese, timp de două-trei zile. Acest tratament nu este indicat celor care suferă de constipație cronică.

Scorțișoara, antibacteriană

Scorțișoara este și ea foarte eficientă împotriva toxiinfecției alimentare. Are puternice efecte antibacteriene și antivirale, ceea ce duce la combaterea bacteriilor sau a virusului care a provocat problema. De asemenea, are efect de calmare a durerilor și frisoanelor. Adaugă o lingură de pudră de scorțișoară la 300 ml de apă fierbinte. Lasă la fiert timp de 5 minute, după care ia de pe foc. Strecoară printr-un tifon sau printr-o sită deasă. După ce se mai răcește, adaugă o linguriță de miere. Bea acest ceai de trei-patru ori pe zi, timp de două zile.

Mușețelul, antiseptic al stomacului

Mușețelul are acțiune antiiflamatoare, antiseptică și antispastică la nivelul stomacului şi a duodenului. În plus, infuzia de flori de mușețel induce un somn liniştit. Are și efecte anestezice, ceea ce duce la diminuarea durerilor. Se administrează sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau douătrei căni pe zi. Nu prezintă contraindicații.”

Citește și:

Diaree rebelă? Iată cum scapi de ea!

Cele mai bune ceaiuri antidiareice

Sursa foto: 123rf.com