Cu cât sunt mai colorate, cu atât sunt mai prețioase fructele de pădure care ar trebui să fie consumate săptămânal, mai ales în sezonul rece în care imunitatea noastră are nevoie de ajutoare.

Nutriționiștii ne recomandă cel puțin 3 – 5 porții de fructe de pădure în fiecare săptămână.

Un mix de afine, agrișe, zmeură, merișoare sau cătină este un adevărat tratament care previne inflamațiile, infecțiile, procesele degenerative și multe forme de cancer. Nu toate fructele de pădure sunt dulci și aromate, dar dacă le combini cu miere și cu nuci, dacă le servești cu un iaurt grecesc sau cu frișcă naturală, atunci ele sunt adevărate delicii și constituie un desert complet, sănătos și foarte valoros.  

Ce îți arată culoarea fructelor de pădure

Culoarea portocalie intensă a boabelor de cătină și a boabelor de măceșe arată că sunt foarte bogate în betacaroten, vitamina A și vitamina C, precum și săruri de potasiu.

Culoarea roșie intensă a fructelor de fragi, zmeură sau merișoare arată că sunt bogate în vitamina C, vitamina A, antioxidanți benefici pentru inimă, pentru sânge și pentru o memorie de lungă durată.

Culoarea violetă sau neagră așa cum sunt murele, afinele sau agrișele indică faptul că sunt fructe bogate în săruri minerale, vitamina C și antioxidanți care încetinesc procesele de îmbătrânire și degenerare, care mențin energia și tonusul ridicat și totodată imunitatea organismului, apărându-te inclusiv de apariția unor forme de cancer.

Ce fructe de pădure cresc în România

Fructele de pădure încep să se coacă din luna iulie până în octombrie, în zonele sălbatice, la marginea pădurilor masive de stejari sau de brazi, prin luminișuri sau prin pădurile de foioase din zonele de deal.

În fiecare an, în România se culeg peste 6.000 de tone de fructe de pădure, dar o bună parte pleacă la export.

În piețele din țară poți găsi vara și toamna diverse fructe de pădure fie din mediul lor natural, fie din culturi hibride. Toate au aceleași beneficii mari pentru sănătate. Fructele de cultură precum zmeura, afinele sau agrișele sunt mai mari, puțin mai dulci, dar acest lucru nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase decât cele culese din pădure. Valoarea lor nutritivă este aceeași, iar medicii ne recomandă să ne facem provizii din timp cu fructe sănătoase pe care le putem ține la congelator peste iarnă.  

Afinele

Afinele mici, rotunde, de o culoare albastru-violet, cresc pe pajiștile alpine și se găsesc în zonele de tundră, până la altitudinea de 2000 de metri. Ele se coc în lunile august – septembrie. Sunt fructe dulci, puțin zemoase, dar deosebit de aromate și bogate în vitamine și antioxidanți. Din afine se pregătesc în special gemuri, dar sunt mult mai bune consumate în stare naturală.  

Agrișele

Mai rar întâlnite în zonele sălbatice, de obicei la marginea pădurilor de foioase, agrișele au fructe mari, rotunde, de culoare roșie. Ele au un gust ușor acrișor și astringent. Se consumă naturale, fără adaos de zahăr, chiar dacă sunt acrișoare, dar pot fi folosite și la marmelade sau gemuri în combinație cu fructele de pădure mai dulci.

Coacăzele

În flora spontană cele mai des întâlnite sunt coacăzele negre, cu boaba rotundă, coaja groasă și un gust dulceag-acrișor. Prin hibridizare au fost obținute și soiuri de coacăze roșii sau galbene. Toate sunt la fel de sănătoase și gustoase și foarte bogate în substanțe nutritive.

Cătina

Ușor de recunoscut după bobițele ei portocalii care cresc pe tulpini pline de țepi, cătina este unul dintre cele mai complexe și sănătoase fructe. Cătina se coace începând cu luna august, ca mai toate fructele de pădure. Se recomandă consumul ei în stare crudă cu miere, dar poate fi folosită și pentru sirop sau gem.  

Fragii

Mici, delicați și roșii, fragii cresc ascunși sub frunze în luminișurile din pădurile de munte. Sunt, poate, cele mai parfumate fructe de pădure și cele mai greu de găsit în ultimii ani. Sunt plante greu de cultivat în curte sau în culturi industriale pentru că sunt foarte sensibile la schimbările de mediu. De la fragi se folosesc atât fructele, cât și frunzele tinere în scop medicinal.

Fructele de soc

Socul crește pe dealurile înalte, pe lângă pădurile de foioase și este un arbust foarte productiv. Poate fi cultivat și în curte, dar și în culturi extinse. Nu este un arbust pretențios și rodește mai bogat de la un la altul. De la soc se folosesc în mod special florile primăvara pentru socată. Iar fructele, care se coc la sfârșitul verii, au un gust amărui, dar pot fi folosite pentru gemuri și dulcețuri cu alte fructe de pădure mai dulci.

Murele

Cultivatorii au obținut numeroși hibrizi de mure de grădină, cu fructe mari, care se coc mai devreme, cu tulpini fără spini, dar tot murele de pădure sunt cele mai parfumate. Culoarea lor neagră strălucitoare îți arată când sunt bine coapte și arată cât de bogate sunt în săruri minerale, vitamine și acizi benefici.

Măceșele

Foarte răspândite și la câmpie și la deal, măceșele se culeg la sfârșit de vară când capătă o culoare portocalie strălucitoare. Măceșele sunt fructele trandafirului sălbatic care înflorește în aprilie – mai și are flori albe sau roz. Fructele lui sunt destul de tari și mai puțin plăcute la gust în stare crudă, de aceea se folosesc mai ales pentru siropuri și gemuri.  

Merișoarele

Aceste fructe mici, rotunde și roșii, deosebit de parfumate, cresc în luminișurile pădurilor alpine. Se găsesc mai des în zonele montane din vestul țării, la o altitudine de 1000 – 1300 de metri. Merișoarele sunt deosebit de apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru bogăția substanțelor nutritive. De preferat să se consume crude, dar pot fi folosite și la dulceață.

Zmeura

Deosebit de parfumată, zmeura din flora spontană rivalizează cu fragii în ceea ce privește aroma, cu deosebirea că ea este mult mai dulce. Tufele de zmeură cresc în zonele de deal, la marginea pădurilor de foioase sau prin luminișuri. Se găsesc destul de ușor aproape în toate zonele țării și sunt destul de productive. Fructele sunt rubinii și zemoase, se coc din luna iulie și se consumă îndeosebi în stare crudă, pentru dulceață sau sirop.

Ce beneficii mari au fructele de pădure

Cu cât sunt mai colorate și mai parfumate, cu atât fructele de pădure arată că sunt mai bogate în vitamine, acizi benefici, antioxidanți și săruri minerale. Fie că sunt roșii, negre sau portocalii, aceste fructe sunt mult mai bogate în substanțe nutritive decât multe fructe hibride precum merele, prunele sau cireșele.

Cele mai bogate fructe în vitamina C

Este un antioxidant puternic care se găsește în cantități mari în toate fructele de pădure. Vitamina C susține imunitatea organismului, ne reface stocurile de energie, ajută inima și creierul, normalizează tensiunea și circulația sanguină, fizează colagenul în piele și combate acțiunea radicalilor liberi.

Concentrație ridicată de antociani

Cu cât sunt mai viu colorate fructele de pădure, cu atât sunt mai bogate în antociani. Aceștia sunt antioxidanți cu rol antiinflamator, susțin activitatea cardiacă și circulația sângelui și protejează organismul de procesele accelerate de îmbătrânire. Antocianii se găsesc în procent mai mare în frunctele roșii, negre sau portocalii.

Aport esențial de acid folic

Este un acid esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor și pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii, asupra creierului și memoriei. Acidul folic contribuie și la producerea serotoninei și îmbunătățește starea de spirit.

Gama completă de vitamine

Fructele de pădure conțin toată gama de vitamine esențiale organismului. Vitamina A, betacarotenul, vitaminele B3, B6 și B12, vitamina C, vitamina K și PP. Cu cât se consumă mai multe fructe crude, în stare naturală, cu atât aportul de vitamine este mai bogat.

Procent ridicat de magneziu, fier și potasiu

Cele mai multe săruri minerale sunt cele de magneziu și potasiu, prezente în toate fructele de pădure menționate mai sus. Ele mai conțin săruri de fier, sodiu și mangan. Toate aceste săruri fortifică organismul și contribuie la dezvoltarea oaselor, a mușchilor, la sănătatea inimii și buna funcționare a tuturor organelor vitale.

Previn procesele degenerative

Consumul regulat de fructe, dar mai ales de fructe de pădure și fructe roșii sau negre previne instalarea unor procese neurologice degenerative precum Alzheimmer, Parkinson sau demență. Numeroase studii arată că persoanele care consumă frecvent fructe negre și roșii au o capacitate neuronală mai bună și o memorie mai bună.

Previn infecțiile și inflamațiile

Antioxidanții și vitamina C, precum și sărurile de fier și de magneziu sunt esențiale pentru sistemul imunitar care luptă mai bine împotriva infecțiilor. Fructele de pădure te ajută să scapi de infecțiile urinare, să previi tot felul de viroze, răceli și stări febrile, inflamația sinusurilor și durerile articulare.

foto: Shutterstock