Fructele de cătina și măceșele sunt surse importante de vitamina C. Se pot culege până în noiembrie și te vor feri toată iarna de răceli. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți dezvăluie bogăția plantelor de toamnă și te sfătuiește cum să le conservi ca să țină toată iarna.

Afinele, contra varicelor

Unde le găsești: crește în zona montană.

Ce culegi: fructe și frunze.

Recomandări: insuficiență venoasă cronică și complicațiile care survin (varice, varicoflebite, tromboflebite etc.), diabet, digestie dificilă, infecții cu Escherichia Coli, cistite, diaree;

Contraindicații: constipație cronică;

Mod de administrare: funzele sub formă de infuzie (una-două lingurițe la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Fructele se consumă proaspete sau congelate (200g pe zi), uscate (50-100 g pe zi), sub formă de sirop (50 g de două ori pe zi) sau ca decoct (100 g fructe la un litru de apă). Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se mai pot consuma sub formă de afinată, în cazul celor cărora alcoolul le este permis.

Cătina, polivitamină naturală

Unde o găsești: pe coaste râpoase, nisipoae și prundișuri.

Ce culegi: fructele.

Recomandări: ca polivitamină naturală, antioxidant, energizant. Mai e recomandată în stări alergice, boli endocrine, hepatite, anemii, astenii etc.; uleiul din semințe de cătină vindecă arsurile, este cicatrizant în ulcerul gastric și duodenal;

Contraindicații: nu se cunosc.

Mod de administrare: sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Sucul, în amestec de o parte fructe zdrobite și trei părți părţi miere, este un bun energizant. Fructele se mai pot conserva în miere și se consumă o lingură pe zi din acest amestec.

Măceșele, acțiune diuretică

Unde le găsești: se întâlnesc în toate regiunile țării noastre – de la malul mării și până la zona montană, poți găsi tufe de măceș chiar și în orașe.

Ce culegi: fructele.

Recomandări: conține vitamina C naturală (procentul variază în funcție de zonă de unde este culeasă, cel mai mare fiind la măceșele care cresc la munte) și A, Bl, B2, B3, B4; scade permeabilitatea și fragilitatea vaselor capilare; are acțiune diuretică indicată în afecțiuni renale și hepatice.

Contraindicații: nu prezintă;

Mod de administrare: sub formă de infuzie (una-două lingurițe fără „mustăți” la o cană cu apă – se beau două-trei căni pe zi); fructele se pot prepara sub formă de gem sau pastă. Uleiul rezultat din presarea „mustăților” conține cantități apreciabile de vitamina E.