Dacă ai o imunitate greu pusă la încercare și simți că te paște o răceală, ia repede tinctură de propolis. O cură de câteva zile face, realmente, minuni. 

Cum prepari tinctură de de propolis

Ca să prepari tinctură de propolis, utilizează 500 ml alcool dublu rafinat, de peste 80 de grade, peste care adaugi 100 g propolis. Se pun într-un vas de inox, se încălzesc la foc foarte mic și se amestecă, fără a fierbe. Procedura se repetă zilnic, 7 zile. Apoi, se lasă la rece, se strecoară și se transferă în recipiente închise la culoare, din sticlă. Tratează orice boală internă de natură infecțioasă, dacă se iau 30 de picături pe zi, diluate în 200 ml apă. Ameliorează simptomele neplăcute ale menstruației, dacă iei câte 10 picături zilnic, timp de un an. 30 de picături pe zi ajută la vindecarea inflamărilor prostatei, în vreme ce 40 de picături, în două reprize zilnice, calmează inflamațiile rinichilor și ficatului.

Pentru probleme de sezon

Afecțiunile gastro-intestinale își găsesc alinarea într-un tratament zilnic, constând în 40 de picături diluate în 100 ml lapte cald, luate dimineața, pe stomacul gol. Utilizată extern, prin tamponarea locurilor afectate, tinctura de propolis vindecă afecțiunile pielii. Pentru a înlătura neplăcerile provocate de bolile specifice sezonului rece, se prepară un amestec din 20 g propolis fărâmițat și un litru de țuică tare, preparată natural. Sticla se agită zilnic. După o lună, se poate consuma, câte un păhărel, înainte de culcare. Reglează tensiunea arterială, calmează durerile gingivale și de dinți, împiedică infecțiile bucale.

Pe cine ajută tinctura de propolis?

În principiu, e folositor pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât reprezintă un întăritor de excepție al sistemului imunitar. Ba chiar, în ultima vreme, oamenii de știință îi recunosc virtuțile și îl utilizează în terapiile împotriva îmbătrânirii. Unde mai pui că nici nu are efecte secundare, indiferent dacă este folosit intern sau extern! Totuși, trebuie evitată aplicarea la nivelul ochilor, căci poate provoca reacții alergice. Nici femeile însărcinate, nici mamele care alăptează nu e bine să-l utilizeze, mai ales dacă se știu alergice la produsele stupului. Pe de altă parte însă, e bine de știut că o doză de propolis sporește capacitatea de funcționare a creierului timp de aproximativ 6 ore.

Sursa foto: 123rf.com