Terapia prin râs a devenit foarte populară de câțiva ani încoace. Este accesibilă tuturor și are efecte surprinzătoare. Răcelile, durerile de spate și altele ca acestea vor deveni ceva de domeniul trecutului pentru tine.

Instructorul de… râs

O privesc pe Magdalena Oana și nu-mi vine să cred că este pensionară sau ”bursieră”, cum îi place dânsei să spună. Arată foarte tânără și este plină de dinamism, continuă să învețe – tot timpul găsește câte un curs interesant pe care să-l urmeze și are numeroase proiecte. Unul dintre ele este „Râsoteca” de la Cluj, adică un club unde, sub conducerea ei, oamenii vin și…râd. Nu, nu este actriță de comedie, ci instructor de râs.

Sănătate de invidiat

Pentru a fi în formă, membrii clubului se întâlnesc de două ori pe săptămână și râd pe săturate. Nu se spun glume, ci există diverse tehnici care îi fac pe participanți nu numai să râdă cu poftă, dar și să aibă o sănătate de invidiat. Cum așa? Ei bine, ”râsul este un adevărat masaj intern, care înlesnește oxigenarea organelor, mai ales a creierului”, îmi explică Magdalena Oana, care a constatat că membrii grupului de râs au o imunitate excelentă și nu răcesc.

Vindecare și alinarea durerilor

Mulți s-au vindecat de diverse afecțiuni pe care le aveau când au început să frecventeze întâlnirile. De pildă, Monica Costan (54 de ani) a început să vină la club pe când avea frecvente dureri de spate, de care nu putea scăpa cu niciun tratament dat de medici. După câteva ședințe, acestea au ajuns istorie. Totodată, cu timpul, a scăpat de timiditatea pe care a avut-o toată viața. Acum, conduce chiar ea ședințe de terapie și vorbește fără nicio teamă în public.

Avantajele terapiei:

 • Râsul este cel mai bun exercițiu aerobic. Un minut de râs echivalează cu 10 minute de alergare. De aceea, este de folos persoanelor cu un stil de viață sedentar și a celor imobilizate la pat.
 • Stimulează circulația sângelui.
 • Întărește sistemul imunitar. Astfel, previne bolile sau grăbește vindecarea lor.
 • Scade tensiunea arterială în cazul hipertensivilor.
 • Îmbunătățește memoria.
 • Combate insomnia și depresia.
 • Reduce frecvența migrenelor.
 • Este un bun medicament împotriva durerilor.

Magdalena Oana

Magdalena Oana

O porție de veselie

Ședințele de râs încep cu o încălzire în care se râde, pe rând, folosind toate vocalele. Râsul cu „a” ajută inima să funcționeze bine și duce la învingerea inhibițiilor. Râsul cu „e” stimulează plămânii și sistemul osos. Râsul cu „o” antrenează esofagul și stomacul, cel cu „u” – întregul abdomen. Astfel, se face o adevărată „gimnastică internă”. Apoi, urmează diverse exerciții, cum ar fi „râsul telefonului”: o persoană își imaginează că are un telefon mobil în mână și râde pentru că cineva în telefon îi spune ceva comic. Apoi, le dă și celorlalți să asculte și toată lumea începe să râdă”. În „râsul uriașului”, participanții merg pe vârfuri cu pași mari, apoi deodată se calcă pe toată talpa. Uriașul se lasă în jos pentru că vede un pitic, se apleacă, arată cu degetul și râde. Prin mișcări se apasă anumite puncte de presopunctură, la fel și în alte exerciții în care se folosesc palmele. Tehnicile sunt multe și variate, participanții le înnoiesc mereu pentru ca ședințele să fie cât mai atractive. La acestea, se adaugă gimnastica aerobică și dansul, iar, la sfârșit, participanții își fac masaj unii altora. Pleacă acasă plini de optimism și de energie.

Cum poți practica râsoterapia acasă:

 • Râzi în fața oglinzii. Strâmbă-te, gâdilă-te sub bărbie etc.
 • Tot în fața oglinzii, ține limba lipită de cerul gurii sau de partea interioara a obrazului și încearcă să spui ceva, de exemplu, să reciți o poezie sau să povestești ce ai făcut azi.
 • Uită-te la comedii.
 • Organizează petreceri cu măști sau joacă mima cu prietenii (da, și pentru tine și pentru prietenii tăi, nu doar pentru copii!)

O căsnicie mai stabilă

În urma unui studiu, s-a constatat că acele cupluri care râd împreună mai mult de 10 minute pe zi sunt mult mai stabile. Frecvența certurilor este de două ori mai redusă, iar rata divorțurilor este de patru ori mai mică decât cea a cuplurilor „serioase”. Copiii familiei respective se dezvoltă armonios, rezultatele la școală sunt mult mai bune și au o mai mare încredere în ei înșiși.